Scena

[FOTO] Pobjednik prve večeri Cvjetića glazbe je Stjepan Cvitić

11-06-2023 • 08:54
Rva
Pobjednik prve večeri je Stjepan Cvitić s pjesmom Ako zora ne svane”, a najcvjetić je Nea Galić s pjesmom “Dika mornar”.

Jedinstveni dječji tamburaški festival Cvjetići glazbe otvoren je prvom večeri interpretacijskih pjesama. Mnoštvo stanovnika Pleternice i gostiju okupilo se na Trgu bećarca kako bi mogli čuti svima drage tamburaške pjesme u izvedbi najmlađih sugrađana. Ove godine imamo 29 pjesama za 29 godina Festivala, a posebnost ovogodišnjih pjesama koje su pisane u notnom zapisu naglasio je glazbeni direktor Festivala Valentin Petranović. Prigodnim riječima Festival glazbe i dječjeg stvaralaštva otvorila je dječja gradonačelnica Pleternice Marta Gabrek.

„Novina je da su sve ovogodišnje pjesme napisane aranžmanski, svaka pjesma ima svoj notni zapis, kako na prvoj večeri tako i na drugoj. Isto to će nam omogućiti lakše ponavljanje tih pjesama, jer veliki broj pjesama s autorskih večeri padne u zaborav. Ovako imamo sve zapisano i moći ćemo možda raditi jednog dana i retrospektivu Cvjetića glazbe.“ – rekao je Valentin Petranović.

Svima su se prigodno obratile i gradonačelnica Marija Šarić i županica Antonija Jozić.

„Izuzetno mi je drago da smo večeras na Trgu bećarca, unatoč ovim prijetnjama lošeg vremena, mi smo se uspjeli okupiti na najljepšem prostoru u našem gradu. Ne može ljepše započeti naši Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva nego s djecom. Započeli smo dan dječjim nogometnom, nastavljamo tamburaškom glazbom i mislim da je ovo jedan najljepši početak LIDASA. Hvala vam svima na dolasku, želim da svi zajedno uživamo u svemu što smo pripremili i prenosimo ovu dječju radost kroz cijeli mjesec.“ – rekla je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

„Uistinu je lijepo večeras ovdje vidjeti sva ona poznata lica našeg grada, moga grada, grada koji se razvija i raste. Grada koji ovaj lipanj započinje, kao što je Marija rekla, najljepšom pričom – pričom o našoj djeci. O onima koji će nekad u budućnosti koračati ovim gradom, onima koji će nastaviti sve ono što su Marina, Monika i Katarina započele, davno prije 29 godina. Želim nam svima jednu ugodnu i lijepu večer, a dječici koja nastupaju želim puno hrabrosti i odvažnosti.“ – rekla je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.“

Pobjednik prve večeri je Stjepan Cvitić s pjesmom Ako zora ne svane”, a najcvjetić je Nea Galić s pjesmom “Dika mornar”.

Dječji tamburaški festival Cvjetići glazbe po 29. put predstavio je poseban dio njegovanja baštine, dio u kojem djeca i mladi pokazuju kako bogatstvo zavičaja, tradiciju i kulturu svoje obitelji čuvaju od zaborava na način da ih žive, plešu i pjevaju. Uz mlade pjevačice i pjevače, predstavili su se i mališani Kulturno-umjetničkog društva Orljava Pleternica i Mažoretkinje Grada Pleternice.

Druga večer festivala donosi autorske pjesme koje će izvesti 13 mladih izvođača. Organizatori su najavili kako će zbog lošeg vremena Festival biti održan u prostoru Interpretacijskog centra Terra Panonica, s početkom u 19:30. Naravno, za sve one koji nisu u mogućnosti doći, prijenos uživo moguće je pratiti preko Facebook stranice Grada Pleternice.

Fotogalerija