Sport

[FOTO] Održan još jedan izlet za slijepe i slabovidne osobe „Pruži mi ruku“

03-10-2023 • 07:24
Rva
Organizatore je obradovao izrazito veliki odaziv, jer na izletu je sudjelovalo čak 56 osoba!

Izlet za slijepe i slabovidne osobe održan je ovu subotu na Papuku, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega. Organizatore je obradovao izrazito veliki odaziv, jer na izletu je sudjelovalo čak 56 osoba! Puno smijeha, razgovora i dječje cike, odjekivalo je Papukom iz ove velike planinarske skupine. Izlet je nosio naziv „Pruži mi ruku“ i u punom smislu te rečenice je i proveden. Planinari su pružili ruku članovima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Športske udruge slijepih Svijetlost iz Osijeka te drugim sudionicima iz Istre, Orahovice i Zagreba su ih poveli u jedan kondicijski lagan, ali lijep planinarski izlet.

 Hrvatski planinarski savez putem Radne skupine za osobe s invaliditetom podržava i provodi izlete “Pruži mi ruku” na području cijele Hrvatske. Cilj ovih izleta je popularizacija planinarenja među osobama s invaliditetom. Namijenjeni su svim osobama s invaliditetom i zdravstvenim teškoćama koje se žele kretati u planini, a svjesne su svojih ograničenja i nesvjesne svojih mogućnosti.

Svaka razina tjelesne spreme je bila dobrodošla. Vodičica HPD Gojzerice Martina Keller organizirala je vođenje izleta na način da svatko može izabrati, želi li hodati duže na zahtjevnijoj stazi do Izletišta Jankovac ili kraće do planinarske kuće Trišnjica.  Okupljanje se održalo u dopodnevnim satima u Požegi i svi su se sudionici redom predstavili radi lakšeg upoznavanja i kasnijeg druženja. Prilikom predstavljanja osim imena i prezimena dodalo se i malo zanimljivih informacija o hobijima, obitelji,  sportovima i drugim interesima kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i veselom od samog početka. Potom je velika auto kolona krenula prema Velikoj.

 Kraj veličkih livada bio je početak ovog hvalevrijednog izleta. Videća pratiteljica slijepih i slabovidnih Ivana Štefanac dala je planinarima nekoliko jednostavnih savjeta, kao na koji način treba voditi osobu koja ne vidi ili slabo vidi. Potom je svakoj slijepoj osobi dodijeljen videći pratitelj. Slijepe osobe su hodale pola koraka iza svog pratitelja kojeg su primile za nadlakticu, rame ili ruksak. Puno slijepih je došlo s članovima obitelji, koji su im pomogli u kretanju a ujedno i sami uživali u čarima Papuka.

Hodali su zajedno od Velike uz potok Dubočanku do šumskog predjela Duboka. Puno se zastajalo putem kako bi se čuo zvuk malenih vodopada, skrenula pažnja na stari kamenolom, gljive, velike bukve i šuškanje otpalog lišća.

 Uslijedio je predah u sjenici pokusne stanice Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Gospodin Feručo Lazarević, poznati slijepi planinar iz Istre, ovdje je kratko ispričao svoju životnu priču. Prenio je sudionicima svoje iskustvo kako usprkos sljepoći živi aktivan i lijep život, na jedan poseban i drugačiji način. Strastveni planinar postao je tek nakon što je izgubio vid. Uvijek planinari uz pomoć svojih prijatelja planinara ali i nepoznatih ljudi dobre volje, koji imaju volju pomoći. Iza sebe ima zavidne planinarske uspjehe, uspon na Musalu, Triglav, Olimp, Karpate, Kilimanjaro i mnoge druge vrhove Europe i drugih kontinenata.

Sudionicima se obratila i Kristina Marjanović, predstavnica Radne skupine za osobe s invaliditetom (OSI) pri Hrvatskom planinarskom savezu. Opisala je izlete koje provode za OSI i pozvala sve sudionike da pogledaju kalendar izleta koji su u najavi i ako su u mogućnosti da se pridruže. Nakon predaha uslijedio je nastavak izleta. Jedna manja grupa planinara uputila se na dužu kružnu stazu do Jankovca, a veća skupina krenula je do planinarske kuće Trišnjica. Oduševljenje velikom šumskom ljuljačkom nije izostalo niti ovog puta.

Puno članova HPD Gojzerice sudjelovalo je kako bi ovaj izlet protekao lijepo i dobro organizirano. Kao tim željeli su omogućiti slijepim i slabovidnim osobama da dožive djelić onoga u čemu oni kao planinari skoro svaki vikend uživaju. Veliki odaziv ujedno je i vjetar u leđa HPD Gojzerici Požega da nastavi s organizacijom ovakvih izleta.