Društvo

[FOTO] Obilježili Dan sestrinstva uz preventivne preglede građana

12-05-2023 • 10:30
Rva
Obilježili Međunarodni dan sestrinstva uz preventivne preglede građana

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, u Požegi je danas održana javnozdravstvena akcija preventivnih pregleda, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te izračunavanje BMI – Indeksa tjelesne mase. Osobe koje imaju velike vrijednosti GUK-a na poklon će dobiti aparat za mjerenje, a tijekom akcije će se dijeliti savjeti i letci vezano za javnozdravstvene akcije koje se provode u Požeško-slavonskoj županiji. U javnozdravstvenoj akciji sudjelovale su sve medicinske sestre i tehničari svih županijskih zdravstvenih i socijalno zdravstvenih ustanova, isti pregledi obavljeni su u Pakracu i Lipiku, a akciju u Požegi svojim je dolaskom podržao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Biti medicinska sestra i medicinski tehničar, znači raditi i živjeti taj posao, znači moći razumjeti i nositi s ljudskim patnjama uz more empatije ne samo za pacijenta, već i njegovu obitelj, te biti ponosni član svog kolektiva. Usput imati i svoju obitelj te se cjeloživotno školovati, jednostavno moraš se roditi predodređen za to, a školovanjem nadograditi ljepotu ovog zvanja. Budimo ponosni na poziv koji smo izabrali, radimo ga s ljubavlju i empatijom i uvijek “kao da je netko tvoj“!, poručili su iz Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata.

„Obilježavanje je započelo jučerašnjim danom kada se održalo predavanje na temu „Mentalno zdravlje i briga o sebi“. Ovom javnozdravstvenom akcijom, gdje smo po prvi puta ujedinjeni – sve medicinske sestre i tehničari svih županijskih zdravstvenih i socijalno zdravstvenih ustanova. Također, želimo promovirati našu struku, ali i educirati građane o važnosti i potrebi zdravog načina života. Osim toga, naš dan ćemo obilježiti i svečanom proslavom koja će se održati 26. svibnja, gdje su pozvane sve medicinske sestre i tehničari. To će nam ujedno biti prilika zahvaliti se svim medicinskim sestrama koje su u mirovini, ali isto tako i prigoda prisjetiti se onih koje više nisu s nama.“ – rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće županijske bolnice u Požegi, Silvija Marić, mag.med.techn.

Više o značenju Međunarodnog dana sestrinstva razgovarali smo u emisiji “Školsko zvono“, a koju možete poslušati danas od 16 sati, te na našem Mixcloud-u.