Društvo

[FOTO] Obilježen Dan policije i nagrađeni najbolji službenici

28-09-2023 • 13:08
Rva
Policijska uprava požeško-slavonska ponovno je zabilježila odlične rezultate rada, no ne mogu biti zadovoljni jer svaki izgubljeni život je veliki gubitak, naglasio je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

Povodom obilježavanja Dana policije i njihovog nebeskog zaštitnika svetog Mihaela koji se slavi 29. rujna, jutros su na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle policijske službenike. U nastavku obilježavanja, u prostoru Policijske uprave požeško-slavonske održana je svečanost prilikom koje su dodijeljena priznanja zaslužnim službenicima.

Policijska uprava požeško-slavonska ponovno je zabilježila odlične rezultate rada, no ne mogu biti zadovoljni jer svaki izgubljeni život je veliki gubitak, naglasio je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

„Rezultati našeg rada su na visokoj razini u 2022. godini. Ukupno je zabilježeno 922 kaznena djela, od toga 739 po službenoj dužnosti. Naknadna otkrivenost je iznosila visokih 72 posto, dok je ukupna razriješenost kaznenih djela iznosila 88,5 posto. Prema provedenim rezultatima, nalazimo se među dvije policijske uprave s najboljim rezultatima u Republici Hrvatskoj. Što se tiče prometne problematike, zabilježili smo ukupno 540 prometnih nesreća, u kojima je stradalo 160 osoba. Od navedenih pokazatelja, dvije osobe su smrtno stradale, 52 teško, a 114 je lakše ozlijeđeno. Dok promatramo navedene brojke, one su u cjelini bolje nego prethodne godine, ali bez obzira na najbolje rezultate po svim pokazateljima – ne možemo biti zadovoljni jer je svaki izgubljeni život nenaknadiv gubitak za obitelj i zajednicu.“

„Dobri rezultati nastavljaju se i u prvih osam mjeseci ove 2023. godine, te se nadamo da ćemo po pitanju rezultata i ovu godinu završiti na zadovoljavajućoj razini. Nažalost, bilježimo povećanje stradalih osoba u prometu, iako smo povećali i usmjerili naše aktivnosti raznim preventivno-represivnim aktivnostima. Uz sve probleme i izazove s kojima se suočavamo te razne krize koje nas pogađaju kao cijelu zajednicu, važno je naglasiti da stanje sigurnosti u našoj županiji nije ugroženo, odnosno da smo i dalje sigurno područje gdje se naši građani i gosti mogu sigurno osjećati. Danas biti policajac nije samo radno mjesto gdje će se osigurati materijalna egzistencija, već i životni poziv za koji se doslovno „živi“, koji traži empatiju, osjećaj za sve današnje poremećaje i devijacije u našem društvu i bližoj okolini, te traži osjećaj za nesretne ljudske sudbine.“ – rekao je načelnik Grgić.

Čestitke svim nagrađenima, kao i čestitku svim policajcima povodom njihovog Dana, uputili su požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

„Danas je nekoliko puta naglašena uloga policije, od onih najranijih trenutaka kada se uspostavljala neovisna i suverena Republika Hrvatska, uloge policije u Domovinskom ratu, ali ta uloga se nastavlja i danas. Danas u nekim drugim, ali možda jednako izuzetnim vremenima raznih ugroza, policija obavlja svoje temeljne zadatke i pridonosi općem stanju sigurnosti u našoj državi. Jedno istraživanje od prije nekoliko mjeseci, pokazalo je da je Hrvatska najsigurnija zemlja za šetnju noću u Europskoj uniji. Tome je sigurno pridonijela hrvatska policija, svi vi vrijedni djelatnici i ove Policijske uprave požeško-slavonske, na tome vam, u ime svih građanki i građana Požeško-slavonske županije, zahvaljujem.“ – rekla je županica Jozić.

„Zahvaljujući vašem radu, Požega je bila i je siguran grad. Vjerojatno je to bilo lakše postići nego već godinama zadržavati, ali vi to uspješno činite. U ime svih Požežanki i Požežana čestitam današnji Dan policije, nagrađenima i svima čestitam na zasluženim priznanjima koja će danas dobiti. Naravno, u budućim narednim godinama Grad Požega će usko surađivati s policijom, na korist svih građana i na korist sigurnosti ovog grada u kojem živimo.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.

Povodom 29. rujna Dana policije načelnik Policijske uprave požeško-slavonske za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je sljedeće djelatnike:

Policijskog službenika kriptološke sigurnosti – operatera na sredstvima veze, višeg policijskog narednika Maria Kneževića, kriminalističkog tehničara Policijske uprave, višeg policijskog narednika Damira Žibernu, administrativnu tajnicu Danijelu Berger, zapovjednika voda interventne policije, policijskog inspektora Marijana Kovačevića, voditelja programa specijalističke obuke u jedinici, policijskog narednika Marka Pandžića, policijsku službenicu interventne policije, policajku Mariju Kelemen.

Iz Policijske postaje Požega policijskog službenika za mladež i obradu kriminaliteta, višeg policijskog narednika Kristijana Oriškovića, policijskog službenika za kriminalističku obradu u cestovnom prometu, policijskog narednika Denisa Kurilića, policijskog službenika, policajca Mateja Lovrića, kontakt policajca, samostalnog policajca Ivana Zebu. Iz Policijske postaje Pleternica vođu sektora, policijskog narednika Filipa Majstorovića, detektiva za kriminalističke evidencije, potrage, identifikacije i obradu kriminaliteta, samostalnog policajca Božidara Marinca, policijskog službenika, policajca Filipa Brankovana, administrativnu tajnicu Anamariju Perak.

Iz Policijske postaje Pakrac šefa smjene policijske postaje, višeg policijskog narednika Željka Paukovca, kriminalističkog tehničara-detektiva za obradu kriminaliteta u policijskoj postaji, višeg policijskog narednika Željka Babojelića, upravnu referenticu Angeliku Tomić Bobaš. Iz Službe zajedničkih i upravnih poslova stručnu referenticu za ljudske potencijale Dubravku Majstorović, računovodstvenog referenta likvidature Borisa Šulca, voditeljicu Odjela za upravne poslove Zdravku Crnjac, administrativnu referenticu Lovorku Katić, policijskog službenika za nadzor i planiranje-projektanta informacijskog sustava, policijskog inspektora Maria Tadića, stručnu referenticu za ljudske potencijale Gordanu Đaković.

Policijska uprava dugi niz godina ostvaruje dobru suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Požege te je ovom prilikom načelnik policijske uprave uručio prigodnu zahvalnicu zapovjedniku Daliboru Hrunki. Isto tako, Policijska uprava godinama ostvaruje dobru suradnju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanicom Požega te je načelnik uručio zahvalnicu i gospodinu Dariju Švajdi. Zahvalnica za dosadašnju suradnju uručena je i Glazbenoj školi Požega, a načelnik ju je uručio ravnatelju Alenu Kovačeviću.

Fotogalerija