Društvo

[FOTO] Nedjelju su proveli u pohodu na najviši vrh Slavonije

13-11-2023 • 07:44
Rva
Prekrasna jesenja šuma oduzimala je dah svojom nezaboravnom ljepotom…

Tijekom nedjelje, 12. studenog, održan je 12. Pohod na najviši vrh Slavonije – Brezovo Polje 985 mnv (Psunj), u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Strmac Nova Gradiška. Na ovo zanimljivo gostovanje uputilo se 15 članova Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica, a poveo ih je neumorni vodič Anto Bošnjak. Došavši na odredište ispred planinarskog doma Strmac, dočekali su ih ljubazni domaćini s toplim riječima, neizbježnim planinarskim doručkom i još toplijim čajem.

Okupilo se 200-tinjak planinara iz raznih planinarskih društava s područja Slavonije.

„Odmah je krenulo veselo ćaskanje među nazočnim planinarima te razmjena iskustava s različitih planinarskih pohoda i tura. Prije početka pohoda koji se odvijao na dvije staze, nazočnim planinarima obratio se Krunoslav Malenica, predsjednik HPD Strmac Nova gradiška. Planinari su dobili detaljne upute o stazama, vodičima, HGSS-u i ostalim pojedinostima te su spremni krenuli put Brezovog polja. Staza je odmah krenula strmo i žestoko, ipak se danas trebalo savladati više od 700 metara nadmorske visine.“ – poručuju iz HPD-a Gojzerica.

Prekrasna jesenja šuma oduzimala je dah svojom nezaboravnom ljepotom…

„Pogled u daljinu bio je poseban i nezaboravno lijep, a vrijeme sunčano i vedro što je davalo posebnu notu. Stigavši na najviši vrh Slavonije planinari su doživjeli i prvi snijeg, što ih je posebno razveselilo. Obišli su i obližnji toranj HRT-a visok 70 metara, čije je dvorište ovom prilikom bilo otvoreno za posjetitelje. Na povratku spustili su se prešavši potok, kod obližnje moderne bolnice Strmac. Nastavili su botaničkom stazom sve do planinarskog doma, gdje im je domaćin pripremio ukusan i topao grah za okrijepu. Nakon što su vratili izgubljenu energiju nastavili su se družiti u ugodnom raspoloženju, a onda je došao kraj i trebalo je krenuti kući. Oproštaj je bio ugodan i pun sjete, a prijatelji iz Nove Gradiške iskazali kao odlični domaćini. Ponovni susret s domaćinima slijedi u Požegi na 7. Obiteljskom izletu u Požegi 10. ožujka 2024. godine, kada je domaćin HPD Gojzerica Požega. Do iduće zgode i nezgode!“ – poručili su iz Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega.