Društvo

[FOTO] Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi održane zanimljive radionice za djecu

28-04-2023 • 10:44
Rva
Ljubav za znanost se razvija od djetinjstva, upravo je to vrijeme kada se ona djeci treba prezentirati na zanimljiv i kreativan način.

Ljubav za znanost se razvija od djetinjstva, upravo je to vrijeme kada se ona djeci treba prezentirati na zanimljiv i kreativan način. Kako spojiti znanost i kuhanje, a uz to još i uporabu namirnica poput voća i povrća koje djeci nisu najdraži izbor na tanjuru, nije lagan zadatak. Jedan od načina je molekularna gastronomija koja se predočena djeci na zanimljiv način može opisati kao „igranje“ s teksturama, okusima, aromama i načinima serviranja, poručili su iz Fakulteta turizma i ruralnog razvoja gdje su održane radionice u sklopu Festivala znanosti. Na radionicama su sudjelovala djeca Dječjeg vrtića Cvjetna livada, Osnovne škole Julija Kempfa i Osnovne škole Dobriše Cesarića.

Na radionicama „Ples voćnih mjehurića“ i „Duga na tanjuru“ pod vodstvom doc.dr.sc. Maje Ergović Ravančić i doc.dr.sc. Valentine Obradović djeca su izrađivala voćne špagete i voćni kavijar. Doc.dr.sc. Svjetlana Škrabal na radionici pod nazivom „Čarobni svijet čokolade“ pobudila je znatiželju u otkrivanju sastojaka čokolade nevidljivih oku, te potaknula kreativnost u stvaranju novih privlačnih okusa druge hrane kombinirane s čokoladom.

„Nevidljivi svijet prirode“ naziv je radionice pod vodstvom Helene Marčetić dipl.ing. na kojoj su se djeca upoznala s mikroorganizmima koji nas okružuju, koji rastu na voću, povrću, koji se nalaze u zraku, vodi, tlu i na rukama. Promatrali su razne mikroorganizme pod svjetlosnim mikroskopom i podsjetili se zašto je važno redovito prati ruke. Uz voditeljice radionica, u provedbi radionica sudjelovali su i studenti 1. i 2. godine smjera Enogastronomija.