Društvo

[FOTO] Manifestacija “Zeleno-plavo” okupila obrtnike iz 32 grada Lijepe naše

11-03-2023 • 14:08
Rva
Manifestacija "Zeleno-plavo" okupila obrtnike iz 32 grada Lijepe naše

Nakon smotre povijesnih postrojbi koje su došle na Trg Svetog Trojstva, započela je manifestacija Zeleno-plavo. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Obrtnička komora Požeško-slavonske županije, Udruženje obrtnika Požege, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Zlatko Špiranec naglasio je cilj manifestacije, kako bi unaprijedili i promovirali komplementarne mogućnosti turističke ponude obalnog i kontinentalnog područja Hrvatske. Prigodnim riječima obratio se i Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

„Ove 2023. godine sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja obrtnika iz 32 grada – dakle sudjeluje 234 obrtnika. Sudionici nam dolaze iz cijele Republike Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske.“ – rekao je Zlatko Špiranec.

„Danas smo ovdje okupili obrtnike iz cijele Hrvatske, spojili smo Jadran i kontinentalnu Hrvatsku, a naši dragi gosti će pokazati sve ono najbolje što nude. Vjerujem da ćete vi kao domaćini uživati u tim delicijama. Ovaj projekt je jedinstvena manifestacija, omogućuje da one regije koje proizvode hranu i vino – uspije plasirati sve svoje proizvode na tržište. Hrvatska obrtnička komora čvrsto stoji iza ovog projekta, podržava ga, jer osim ljepote Hrvatske, drugi najjači argument za turizam je gastronomija. Na tome moramo svi zajedno raditi, velika zahvala organizatoru na pozivu i uživajmo!.“ – rekao je Dalibor Kratohvil.

Dobrodošlicu svim gostima iz cijele Hrvatske poželjeli su zamjenik županice Ferdinand Troha i domaćin gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Lijepo je danas na središnjem požeškom trgu, na trgu gdje su se stoljećima ljudi sastajali i tržili te pritom stvarali lijepe trenutke. Vjerujem da će i ova manifestacija biti baš takva, čestitam Obrtničkoj komori i Udruženju obrtnika što su prepoznali potencijal našeg požeškog kraja. Već godinama nam se pridružuju prilikom ovog svečanog dana kada slavimo Grgurevo, te nam ponude bogati gastronomski sadržaj. Ovdje se vidi sva ljepota Hrvatske, sve ono što nas spaja. Želim puno uspjeha i dobre zabave svima danas, također čestitam svim Požežankama i Požežanima Dan grada Požege.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Danas smo se okupili u malo težim vremenskim okolnostima, obilježavamo još jedanput Dan grada Požege uz manifestaciju „Zeleno-plavo“. Naravno, uz onu proslavu u požeškim vinogradima, danas ovdje na Trgu Svetog Trojstva obilježavamo sjećanje na bitku kad su Požežani predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem istjerali Osmanlije iz ovih krajeva. Zahvaljujući obrtnicima i Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije i Hrvatskoj obrtničkoj komori, ovdje imamo sadržaje koji spajaju kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Danas je ovdje doista lijepo i zanimljivo, a zahvaljujem i svim povijesnim postrojbama koje su svojim mimohodom uveličale proslavu Dana grada Požege. Uživajte u Požegi!“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je nastup Klape Cambi, a tijekom dana nas očekuju nastupi Slavonskih lola i Žutih dunja.