Kultura

[FOTO] Jubilarna 40. smotra LIDAS okupila veliki broj ljubitelja tradicije

18-06-2023 • 20:09
Rva
Jubilarni 40. puta Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne smotre izvornog folklora LIDAS

Jubilarni 40. puta Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne smotre izvornog folklora LIDAS. Ulice su ispunili brojni ljubitelji običaja i kulturne baštine, folklorna društva s područja Požeštine i kontinentalne Hrvatske, kao i gosti iz HKUD Vladimir Nazor iz Sombora (Vojvodina) te UKPD Ukrajina iz Slavonskog Broda.

Nakon povorke ulicama grada, folklorna društva predstavila su se na Trgu bećarca. O povijesti društva i ove manifestacije govorio je predsjednik društva Renato Brankovan, zahvalivši svima koji su došli u Pleterenicu.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić izjavila je kako je četrdeset godina smotre velika brojka.

„Prekrasno je da se četrdeseta smotra održava ove godine, kada smo otvorili Muzej bećarca, koji slavi sve ono što su ovi ljudi čuvali sve ove godine i brižno prenosili na buduće generacije.“, rekla je Šarić.

Zahvalila je bivšim i sadašnjim članovima društva, jer bez njih ne bi bili danas ovdje. Da će tradicija opstati dokaz su najmlađi kojih je jako puno i prenose sve ono najbolje što imamo, dodala je Šarić.

Smotru je otvorio zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Prekrasan je dan, uživajmo u ljepoti glazbenog i kulturnog izričaja.“, rekao je Troha.

Zaslužnima za proteklih 40 godina LIDAS-a su dodijeljena priznanja, nakon čega su krenuli nastupi kulturno-umjetničkih društava.