Društvo

[FOTO] HPD Gojzerica: „Božićna čarolija u malenom pitoresknom slavonskom selu“

18-12-2023 • 07:40
Rva
Ovime je HPD Gojzerica Požega završila sve svoje aktivnosti za 2023. godinu te svima vama želi blagoslovljen Božić i Sretnu Novu godinu!

Protekle nedjelje po prvi puta je održana ”Božićna priča u Lovčiću”.  Bila je to Božićna čarolija u malenom pitoresknom slavonskom selu, a koje je članove Hrvatskog planinarskog društva darovalo posebnim ugođajem davno zaboravljenih vremena. Ovdje su sreli domaćine otvorenog srca i dobre duše slavonske, koji su ih rado ugostili u ovo vrijeme adventa.

„Domaćini su pripremili za sve dovoljno šarana na rašljama, lovačkog gulaša s divljači, palačinki, kolača, kuhanog vina i ostalih napitaka. Sve to bilo je više nego dovoljno da ugosti 60-tak zadovoljnih i veselih gostiju. Održana je i predviđena šetnja kroz Lovčić putevima sv. Martina, od kapelice u središtu sela do crkve sv. Martina na groblju poviše sela.“ – istaknuli su iz HPD-a Gojzerica.

Na ovoj zanimljivoj šetnji okupilo se 30-tak planinara i djece iz Planinarskog društva Dilj Gora Slavonski Brod i Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega te nešto domaćih stanovnika. Stazu je vodio Višeslav Turković, predsjednik HPD Gojzerica Požega, koji se prije polaska obratio nazočnim dajući im osnovne informacije. Nakon njega domaćini su ispričali zanimljivu priču o povijesti ovog izoliranog naselja, a onda se krenulo na stazu.

Prvo su hodali kroz selo diveći se starim slavonskim kućama, kojih je ovdje 40-tak. Djeca su razigrano vrludala i uživala trčkarajući, dok ih je mazilo posljednje jesenje sunce. Stigavši na groblje gdje se nalazi crkva sv. Martina, izgrađena 1167. godine, mogli su se odmoriti. Obišli su spomenutu crkvu te saznali da se ovdje nalazi jedna od kontrolnih točaka Slavonskog planinarskog puta s pečatom. Nakon dobivenih zanimljivih informacija uslijedio je povratak u selo, a tamo su ih čekale ostale predviđene aktivnosti.

„Stigavši do doma u centru sela, mogli su započeti s gastronomskim uživanjem uz pratnju tamburaške glazbe. Nakon gastro uživanja slijedilo je grijanje uz vatru, pjevanje božićnih pjesama te smijeh i druženje. Nastavilo se zanimljivim programom za djecu, potragom za poklonima, igranjem u slami i traženjem slatkiša. Ali kao i sve, tako i ovo zanimljivo druženje stiglo je do kraja. Rastati su se sa željom da ovo ponove, u ne tako dalekoj budućnosti. Ovime je HPD Gojzerica Požega završila sve svoje aktivnosti za 2023. godinu te svima vama želi blagoslovljen Božić i Sretnu Novu godinu! Do iduće zgode i nezgode!“ – poručili su iz HPD-a Gojzerica Požega.