Društvo

[FOTO] Božićni prijem Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine Požega

04-01-2023 • 19:02
Rva
Božićni prijem Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine Požega

Uoči Božića koji vjernici slave po julijanskom kalendaru održan je Božićni prijem Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine Požega. Prijem su organizirali Gradsko vijeće srpske nacionalne manjine, Požeška parohija i zamjenik županice Požeško-slavonske županije za srpsku nacionalnu manjinu Nikola Ivanović. Prigodnom domjenku su, uz vijećnike, prisustvovali brojni prijatelji i gosti među kojima su bili i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, požeški paroh Nikola Petrović, ravnatelji ustanova i predstavnici gradskih tvrtki te policije.

Na samom početku svečanog prijema požeški paroh Nikola Petrović održao je kratku molitvu te uzvanicima ponudio tradicionalnu božićnu pogaču, a zlatnik koji je znak posebne sreće u nadolazećoj godini, našao se u komadiću koji je otkinuo načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

Srpsko nacionalno vijeće djeluje kontinuirano od 2003. godine uz potporu osnivača Grada Požege, a u ime srpske zajednice Požeško-slavonske županije prisutnima se obratio zamjenik županice Nikola Ivanović.

„Svi u ovim momentima sabiremo što je to dobro i što je to loše urađeno u prethodnih godinu dana. Prije godinu dana smo u ovom prostoru svi zajedno sa uvaženim gostima bili i čestitali si Božić, te planirali neke nove aktivnosti. Unazad godinu dana, na području Požege i okolnih općina smo započeli velike aktivnosti i time rješavanje dugo zanemarivanih problema srpske zajednice. Ostvari smo i neke rezultate, zajedno s mještanima Laza riješen je problem društvenoga doma. Uz veliku podršku gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i Srpskog narodnog vijeća, omogućili normalne uvjete za rad i život tog društvenog doma u kojem se aktivnosti odvijaju. Tamo se susreću Srbi i Hrvati, ljudi bez obzira na vjeru i naciju, tamo se proslavlja i obilježava ono dobro i loše. To je jedan putokaz kako trebamo živjeti i kako živimo u ovom gradu. Prije godinu dana poslane su lijepe poruke s ovog mjesta, vjerujem da ćemo nastaviti tim putem i ove godine.“ – rekao je zamjenik Nikola Ivanović.

Lijepim čestitkama pridružili su se zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

„Čast mi je da vam u ime gradonačelnika Glavića i u svoje osobno ime mogu uputiti iskrene čestitke i nekoliko emocija koje idu uz ovo radosno vrijeme. Da bi radost i mir zajednice postala osobna sreća svakog pojedinca, potrebno je da u našim srcima stanuje empatija prema drugome. Ta empatija uvijek, ali baš uvijek, mora počivati na uključivosti. Ponosan sam što u našem gradu stanuje i stoluje uključivost. Stoga, na temeljima te uključivosti, svima vama koji slavite Božić po julijanskom kalendaru, mir božji i Hristos se rodi.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

„Božić je vrijeme radovanja, vrijeme kad obitelji najviše uživaju u našem najsvečanijem blagdanu. Božić je i vrijeme darivanja, nas je Bog darovao svojim dolaskom i postao jedan od nas. Budimo i mi dar jedni drugima na tragu onoga što je već rečeno. Budimo i mi dobri jedni drugima, pa će i Božić biti svaki dan u godini. To vam od srca želim i veselim se skupa s vama, neka vam je sretan i blagoslovljen Božić, uživajte u toplini svojih domova, radujte se rođenom Kristu.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.