Scena

Festival graševine: Vinska alka, vinski maraton, dječja utrka traktora…

03-06-2023 • 21:36
Slavenko Čuljak
Poslijepodnevni program privukao je mnoge na ovogodišnji Festival graševine u Kutjevu

Poslijepodnevni program privukao je mnoge na ovogodišnji Festival graševine u Kutjevu. Od 17 sati započeo je Međunarodni vinski maraton, koji je ove godine okupio tridesetak sudionika iz Kolumbije, Brazila, Ukrajine, BiH i Hrvatske.

Sudionici vinskog maratona imali su zadatak obići šest vinarija – Čamak, Perak, Krauthaker, Kutjevo d.d., Tandara i Sontaki. Pobjednik je onaj najbrži s najviše promila, a to je ove godine Filip Nemec iz Kutjeva, koji je napuhao nemalih 2,46 promila. Drugi je bio Karlo Vidaković iz Našica, a treći Martin Buzuk iz Bjelovara.

Dječja utrka traktora okupila je petnaestak sudionika. U mlađoj kategoriji pobjednik je Matej Vulinović, a u starijoj Matej Štajduhar (obojica iz Kutjeva).

Po prvi puta ove godine održana je vinska alka. Natjecatelji su morali na biciklu, s kopljem u ruci, pogoditi alku u obliku vinske čaše. Nije to bio nimalo lak zadatak, a nakon tri serije bodovni rezultat bio je izjednačen, pa je pobjednika odlučio pripetavanje. U tome je više koncentracije imao Hrvoje Capan iz Zagreba, osvojivši naslov ispred Vlade Previšića iz Kutjeva, i trećeplasiranog Tomislava Ketovića iz Kutjeva.

U večernjem dijelu programa nastupaju Pop tamburaši Paori i zvijezda večeri Haris Džinović. Organizatori i suorganizatori Festivala graševine su Grad Kutjevo, Turistička zajednica Grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Europska razvojna agencija Kutjevo, udruga Kutjevački vinari i Kutjevo d.d.