Scena

Festival graševine uz bogati program i veliki koncert

05-05-2023 • 12:31
Rva
Dan otvorenih podruma, vinske radionice, vinska alka, vinski maraton, dječja utrka traktorima, eno-gastro sajam i na kraju veliki koncert!

Festival graševine održava se i ove godine u Kutjevu uz bogat program, neke nove aktivnosti i naravno veliki koncert za kraj. Sve počinje već u svibnju Danom otvorenih podruma, a više o cijelom programu rekli su gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva Anita Majstorović i predsjednik Udruge kutjevački vinari Krunoslav Sontacchi. Od 2007. godine Udruga Kutjevački vinari organizira Festival graševine u Kutjevu, manifestaciju koja promovira najznačajniju hrvatsku lozu – graševinu, tradicijske vrijednosti Zlatne doline i prirodnu ljepotu kutjevačkog vinogorja.

Festival graševine u Kutjevu održava se 3. lipnja uz vinski maraton, dječju utrku traktora i vinsku alku.

„Festival graševine se etablirao kao jedan od najvažnijih manifestacija u Kutjevu, pogotovo nakon prošlogodišnje na kojoj je bio impozantan broj posjetitelja. Mi našu kraljicu vinski sorti – graševinu, nastojimo podići na još višu razinu i profilirati se kao svjetska destinacija vinskog turizma. Kroz ovu manifestaciju, ali i kroz naše ostale projekte – Kuću graševine koji je pri kraju, našeg Trga graševine koji planiramo urediti, sve ono što se u Kutjevu događa i što je naša nit vodilja je bazirano uz graševinu.“

„Potrudili smo se sastaviti što zanimljiviji program za ovogodišnji Festival, da privučemo što veći broj posjetitelja. Nastojat ćemo i ove godine zadržati se na nivou prošlogodišnje posjećenosti, ako ne i podići letvicu iznad. Svake godine se trudimo uvesti neku novinu, to je ove godine vinska alka, o kojoj nećemo otkriti previše, prepustit ćemo da posjetitelji sami vide o čemu se radi. Pozivam sve na Festival graševine u Kutjevo 3.6., da uživamo u svemu onome što smo pripremili.“ – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Festival graševine završit će se koncertom glazbene zvijezde Harisa Džinovića.

„Ove godine Festival graševine započinje Danom otvorenih podruma 20. svibnja, a nakon toga nas 3. lipnja očekuje centralni dio manifestacije. Program započinje u Dvorcu Kutjevo od 10 sati održavanjem vinskih radionica, a nakon toga će se održati salon vina. Na Trgu graševine će se od 17 sati održavati eno-gastro sajam te zabavni program za odrasle i djecu. Tu je naravno i vinski maraton, dječja utrka traktora i vinska alka od 17,30 sati te dodjela nagrada. Nakon zabavnih aktivnosti slijedi nam glazbeni dio programa, nastupit će Tamburaški sastav Paori od 20 sati, a od 22 sata nam slijedi koncert glazbene zvijezde Harisa Džinovića.“ – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva Anita Majstorović.

Više o vinskim radionicama i salonu vina, kao i o promjenama u ocjenjivanju vina rekao je predsjednik Udruge kutjevački vinari Krunoslav Sontacchi.

„Sve započinje već 20. svibnja Danom otvorenih podruma, a cijeli popis i rezervacija obilaska bit će dostupna na službenoj stranici Festivala graševine. To je već uhodan događaj gdje ćemo otvoriti vrata svim posjetiteljima. Nakon toga imamo radionice, pripremili smo tri, za njih će se također moći prijaviti putem internetske stranice. Imat ćemo i retrospektivu dosadašnjih festivala, tu će biti sedam šampiona u jednom nizu. Sajam vina je nakon radionica od 15 sati, tu ćemo također uz predstavljanje novih graševina imati i cijelu retrospektivu velikih zlata i najbolje ocijenjenih graševina od 2007. godine pa do danas. Dosadašnjih godina smo ocjenjivanje vina imali ranije, a ove godine stavljamo u fokus graševinu van svih okvira, idemo na dosad najzahtjevnije ocjenjivanje – bit će međunarodno.“

„To će biti međunarodna manifestacija za afirmaciju graševine na inozemnom tržištu. Organizatori te manifestacije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora i Graševina croatica uz potporu Kuće vina. Želio bih naglasiti da prvi puta do sada na ocjenjivanju imamo sinergiju svih pet slavonskih županija, a sve kreće iz Kutjeva 14. lipnja. Završit će u Osijeku 16. lipnja konferencijom o graševini gdje će biti proglašeni pobjednici. S obzirom na to da nam je bitno za promociju vinskog turizma u Kutjevu i promociju graševine, to sve mora biti potkrijepljeno dobrom gastro ponudom. Imamo ove godine i dvije večere koje će se održati u vinariji Galić, uz poznate chefove Nikolu Rajića i tv lice Melkiora Bašića. Sljubljivat ćemo hranu sa sljedovima vina iz kutjevačkog vinogorja.“ – rekao je Krunoslav Sontacchi.