Gospodarstvo

Ususret Festivalu – Promocija fakultetskih studija i Akademskih vina Zlatne doline

28-08-2023 • 10:21
Rva
Promotivne materijale Fakulteta će svi zainteresirani dionici moći preuzeti u festivalskom tjednu u Cehovskoj 1 u Požegi. Osim toga, na navedenoj lokaciji svi posjetitelji festivala mogu pronaći Akademska vina Zlatne doline koja su proizvedena u nastavnoj bazi u Podgorju.

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u vrijeme festivala Zlatne žice Slavonije organizira promociju studijskih programa i Akademskih vina Zlatne doline u prostorima nastavne baze prodavaonice vina u Cehovskoj 1 u Požegi.

Turizam je jedna od glavnih strateških odrednica Programskog razdoblja Europske Unije 2021. – 2027 te  prioritetno područje javnih politika u okviru Strateškog cilja 1. Konkurentno i inovativno gospodarstvo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine, te se studiranje u ovom području smatra izrazito perspektivnim, stoga Fakultet nudi slijedeće studije: Preddiplomski sveučilišni studij. Turizam – univ.bacc.oec. (180 ECTS), Preddiplomski stručni studiji: Enogastronomija – bacc. ing. techn. aliment. (180 ECTS), Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo- bacc.inf. (180 ECTS) i Računovodstvo – bacc.oec. (180 ECTS).

U sektoru turizma i ruralnog razvoja Fakultet provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak je na osposobljavanje stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma.

Promotivne materijale Fakulteta će svi zainteresirani dionici moći preuzeti u festivalskom tjednu u Cehovskoj 1 u Požegi, ističe prodekan za razvoj i poslovanje doc.dr.sc. Berislav Andrlić.

Osim toga, na navedenoj lokaciji svi posjetitelji festivala mogu pronaći Akademska vina Zlatne doline koja su proizvedena u nastavnoj bazi u Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorija za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, kao i nastavne prostore, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih nasada vinograda. Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju.

Dvadesetogodišnja tradicija proizvodnje vina stvara vrhunska vina koja nastaju pod budnim okom znanstvenika i studenata.

Cjelokupno poljoprivredno gospodarstvo i prodaja vina i meda  je organizirana u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. što je trend današnjeg poduzetništva na razvijenim europskim tržištima. U ponudi su brojne vinske sorte kao što su: graševina, pinot bijeli, pinot sivi, muškat žuti, merlot, pinot crni, cabernet sauvignon, itd. što daje široku lepezu vinskim znalcima za uživanje i sljubljivanje sa autohtonim jelima koja se izučavaju na studijima Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.