Sport

Englman: Ovo je bila najteža sezona u mojoj karijeri

06-04-2023 • 10:06
Rva
Nezadovoljan je financiranjem od strane Požeškog športskog saveza, pa od ovog tjedna više nije ni član Skupštine PŠS

Iza Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega je sezona zaključena na šestom mjestu Premijer ženske lige. Nakon prošlogodišnje najbolje sezone u povijesti kluba, ove godine jedna solidna sezona, ali trener Vladimir Englman ističe kako nikad nije imao težu sezonu u svojoj trenerskoj karijeri. Zbog ozljeda su bili znatno oslabljeni, no to im je dalo priliku da promoviraju mlade igračice.

„Za nas koji smo u klubu i koji znamo što se događalo, to je odličan rezultat. U trenerskoj karijeri nisam imao težu sezonu od ove. Nikad više ozljeda i odustajanja – imali smo pet ozljeda koljena, od toga je samo jedna bila na terenu. Jelena Ivezić zbog svoje ozljede nije odigrala 50 posto utakmica, bili smo oslabljeni. S druge strane promovirali smo mlade igračice koje su naznačile da bi već od iduće sezone mogle igrati u većem rangu natjecanja.“ – rekao je Englman.

Ženski košarkaški klub Plamen Požega imao je nekoliko odlazaka, ali i dolazaka novih igračica.

„Mi smo kao Klub izgradili imidž kod ljudi koji rade s igračicama, kod menadžera. Trenutno ima desetak igračica u ponudi koje bi igrale za nas jer smo im odskočna daska u Europi za dalje. Kad su to vidjeli, na koji način je LaMama došla u Požegu, kakva je bila kad je došla te kakva je bila kad je otišla, otvorila se mogućnost i želja pojedinih menadžera da pošalju mlade igračice. Ponekad u tome dobijete kvalitetnog igrača, ponekad dobijete nekog tko nije za ovaj nivo natjecanja. To je jedan od problema, a drugi je problem što naši propisi i zakoni traže te tzv. apostille za legalizaciju, što kod Amerikanki poprilično dugo traje da dobiju. U dva navrata se već dogodilo da je igračica bila u Požegi i igrala, a da dokumenti nisu došli. Imali smo nesreću sa Sabrin koja je došla poprilično upitna što se tiče pripreme, a pred kraj prvog dijela sezone, kad je počela biti jedan od nosilaca u petorci, otišla je u Ameriku tijekom blagdana i vratila se s ozljedom. Nije više mogla igrati i morala se vratiti tamo. Takve stvari se nažalost dešavaju, no dobili smo dvije Ukrajinke koje napreduju i koje se dižu te od kojih očekujemo sljedeće sezone da će biti kvalitetne igračice.“ – rekao je Englman.

„Na krilu prošlogodišnjeg rezultata izuzetno smo puno dobili s mlađim kategorijama…“

„Mi u ovom trenutku igramo sve moguće lige s mlađim kategorijama. Djevojčice U11 su prvakinje regije i idu na završno državno natjecanje, U13 je također tu negdje sredina tablice. U15, U17 i U19 sve lige igramo, imamo nekih šest utakmica u ovom trenu za odigrati te je i tu gotova sezona. U tom dijelu smo isto imali jednu ozljedu, Benić je taman krenula igrati i bila je na vratima prve ekipe, a onda se dogodila ozljeda koja ju je dva mjeseca udaljila od treninga.“ – dodao je.

„Igrač se stvara u ljetnom periodu, očekujem da će one značajnu ulogu imati u sljedećoj sezoni.“

„Hvatali smo to šesto mjesto i uspjeli smo, unatoč svim nedaćama koje smo imali, iz razloga što ta šesta pozicija od jeseni donosi mogućnost igranja Europe, igranja Alpe Adria lige u kojoj su  Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka i sjeverna Italija. Hrvatska ima pravo na četiri predstavnika, dakle prva dva igraju EURO kup kao mi prošle godine, a iduća četiri imaju pravo nastupa u Alpa Adria ligi koja je jeftinija i ujedno je razvojna liga. Imamo dovoljan broj igračica koje onog trenutka kad je borba u Premijer ligi i kad trebaš svaki koš, nemaju priliku za nekakvu značajnu minutažu. U svakom slučaju je izazov i za igračice koje dolaze da igraju u Europi i dobiju izlaz za van.“ – rekao je.

Ženski košarkaški klub Požega je dobitnik nagrade Grada Požege za ostvaren rezultat 2022. godine.

„Ponosni smo na to, imali smo najbolji postignut rezultat nakon 75 godina igranja ženske košarke u Požegi. Naravno da smo ponosni, ali smo to i zaslužili. To je ne samo za Požegu, nego i za istočni dio Hrvatske i naših slavonskih županija daleko najveći uspjeh ženskog sporta. Već 33 godine radim u tom klubu na različitim funkcijama, veliki broj djece i generacija je izašlo. Prije nekoliko godina su me pitali što je najveći uspjeh Kluba – znao sam reći kako mislim da je najveći uspjeh to što 80 ili 90 posto naših igračica ima završene fakultete i da su ovog trenutka osobe koje rade.“.

Kakva je potpora u ovom trenutku od strane Požeškog športskog saveza?

„Evo imate ekskluzivu, ja od ovog tjedna više nisam član skupštine Požeškog športskog saveza jer sam umoran od borbe s vjetrenjačama. Ne želim više sudjelovati u tome, dali smo drugog predstavnika. Nismo zadovoljni, kad pogledate da je sve nagrade za najbolje sportašice odnio Ženski košarkaški klub, nagradu Grada Požege, pa rezultat koji je bio – ništa se nije promijenilo što se tiče financiranja od strane Požeškog športskog saveza.

„Mi smo ostali na istom financiranju kao i oni klubovi koji su iz višeg ranga natjecanja pali u niži.“

„Samo zahvaljujući našim sponzorima i prije svega tvrtki Plamen d.o.o., a i ostalim sponzorima koji su prepoznali naše rezultate, mi smo uspjeli ove godine završiti sezonu. Mislim da kao klub, kao ženski sport i zaklinjanje u ravnopravnost spolova – mi tu pratnju od strane Požeškog športskog saveza nemamo. Znamo da su usvojeni kriteriji u lipnju prošle godine, skupština je donijela taj kriterij s jednim glasom protiv, a taj glas sam bio ja. Ove godine se sredstva nisu dijelila po kriterijima, a nismo donijeli odluku da se odluka o postojećim kriterijima poništava ili da ju stavljamo van snage. Očekujem da će netko prepoznati to i da ćemo se barem izjednačiti s klubovima koji su jedan, dva ili tri ranga natjecanja ispod nas. Kako je došla inflacija, sve je otišlo gore i svako naše putovanje pokriva Grad kao i svim drugim klubovima – međutim, hrana, smještaj, sve je to otišlo gore i niste u mogućnosti više to pratiti. Nekad smo išli u Pulu s 2 tisuće kuna, a zadnje naše putovanje tamo je bilo 5 tisuća kuna. Jednostavno je sve poskupilo, mi to bez kvalitetnije podrške ne možemo pratiti, ne znam kako ćemo odraditi iduću sezonu.“

„Ja ću se iduće sezone puno više potruditi u tom organizacijskom dijelu Kluba, čak imamo u planu dovesti jednu trenericu da pomogne.“

„U zadnje vrijeme sam radio po četiri ili pet treninga dnevno, a to je nemoguće izdržati jer nisam više tih godina kad sam to mogao. Što se tiče planova za iduću sezonu, na ovu ekipu koju smo ove godine imali, da nismo imali toliko ozljeda mi bi bili među prve četiri ekipe. Neke utakmice smo izgubili upravo iz razloga što nismo imali roster. Plan nam je ove godine ispred svega – vratiti Mariju Kešeljević ponovno u Klub, a ona pokazuje želju da bi se vratila. Drugi plan je dovesti centar, ostali smo bez LaMame i teško je dobiti tu kvalitetu. Ovaj ostali dio ekipe je najavio svoj ostanak, pa čak i Amerikanka Monk koja je pokazala da je kvalitetan igrač. Dakle to bi s jednim kvalitetnim centrom bila ekipa koja je konkurentna i koja bi ponovno mogla doseći sam vrh. Tu se uvijek treba voditi računa da postoje ozljede i neki drugi faktori na koje se ne može utjecati. No, ako ova ekipa ostane na okupu, to bi bila ekipa za sljedeću sezonu koja je sigurno konkurentna.“ – rekao je trener Vladimir Englman.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.