Društvo

Ekonomska škola Požega – mobilnost Erasmus+ projekta u Španjolskoj „EU Reporters“

16-05-2023 • 07:36
Rva
Pet učenica Ekonomske škole Požega - Lucija Herceg, Nika Nikolić, Matea Mital, Nika Galić i Klara Jurić Šolto, sudjelovale su na mobilnosti u Španjolskoj

U okviru Erasmus+ projekta EU Reporters, pet učenica Ekonomske škole Požega – Lucija Herceg, Nika Nikolić, Matea Mital, Nika Galić i Klara Jurić Šolto, sudjelovale su na mobilnosti u Španjolskoj u pratnji profesorica Katarine Bušić i Magdalene Vojak. Mobilnost se održala u malenom španjolskom mjestu Montehermoso u pokrajini Extremadura, od 7. do 13. svibnja, a škola domaćin I.E.S. Gabriel y Galán Montehermoso je osim hrvatskog tima, ugostila učenike i profesore iz Rumunjske i Grčke.

Prvih dana mobilnosti sudionici su imali priliku upoznati prirodnu i kulturnu baštinu tog kraja kroz obilaske i različite radionice.

„Tako smo naučili plesati španjolsku sevillanu, skuhati poznati španjolski omlet, aranžirati vertikalne vrtove i izraditi tradicionalni šešir La Gorra – sastavni dio ženske narodne nošnje.  Na planinarskoj ruti kroz prirodni rezervat Garganta de los Infiernos otkrili smo mnoštvo prirodnih bazena, a onda se okušali u kajaku na rijeci Jerte. Istražili smo grad Plasenciu s njenim gotovo 2,5 kilometra dugim gradskim zidinama iz 12. stoljeća, kao i livade u okolici Montehermosa s dolmenima, hrastom crnikom i ljekovitim izvorima. Na eko farmi Les Confites obišli smo nasade grožđa, jabuka, rajčice, paprike, začinskog bilja; naučili puno o ekološkom uzgoju voća i povrća i imali priliku kušati poznatu hladnu juhu od rajčice gazpacho.“ – poručuju iz Ekonomske škole Požega.

Zadnja dva dana mobilnosti učenici su u međunarodnim timovima izrađivali turistički video kojim su promovirali gastronomiju, tradiciju, prirodnu i kulturnu baštinu kraja kojeg su imali priliku upoznati. Mobilnost je kao i uvijek završila veselom i emotivnom završnom večerom, a idući sastanak zakazan je za rujan kada će učenici imati priliku istražiti grčki otok Symi, dodaju.