Kultura

Drugo stoljeće rada: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica kreće s izradom monografije

28-11-2023 • 08:40
Rva
Inicijativu izrade monografije podržala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je s gradonačelnicom Grada Pleternice Marijom Šarić obišla pleterničku knjižnicu.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, zagazila je u drugo stoljeće svoga djelovanja. Osnovana davne 1907. godine kada i Gradska knjižnica u Zagrebu, ispričala je brojne priče tijekom svog životnog vijeka koje se sprema sažeti u monografiju.

Inicijativu izrade monografije podržala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je s gradonačelnicom Grada Pleternice Marijom Šarić obišla pleterničku knjižnicu. Dugogodišnji ravnatelj Franjo Novak, osim s idejom o izradi monografije, upoznao ih je s aktualnostima knjižnice, od kojih je posebno zanimljiva zavičajna zbirka koja se ovih dana useljava na nove police, sadržaji za djecu i brojni projekti koje provode.

“Prošle godine obilježili smo velikih 115 godina djelovanja. Protekom vremena naša knjižnica je rasla i razvijala se kako bi u korak s promjenama ostala živo tkivo i središte kulture. Uz vrijednu građu, izložbe i promocije knjiga, u suradnji s Gradom Pleternica provodimo i brojne projekte koji našim članovima osiguravaju dodatne i kvalitetnije sadržaje.” – istaknuo je Novak.

Gradonačelnica Šarić istaknula je kako pleternička knjižnica zaslužuje svoju vlastitu pisanu povijest u obliku monografije.

“Naša knjižnica je preko sto godina srce kulturnog života Pleternice i zaslužuje da se njena bogata povijest sažme u djelo koje ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Želja nam je napraviti monografiju koja će obuhvatiti sve uspomene i koristiti kako stručnoj, tako i lokalnoj zajednici.” – rekla je Šarić.

Požeško-slavonska županija rodni je kraj brojnih književnika, što je dodatna obveza očuvanja knjižnog fonda diljem županije, istaknula je županica Antonija Jozić.

“Požeško-slavonska županija iznjedrila je velik broj pjesnika i književnika na što trebamo biti ponosni. U vremenu kada smo okruženi tehnologijama, moramo biti svjesni vrijednosti pisanih riječi koje su nam darovane u ostavštinu, a koje u prvom redu čuvaju naše knjižnice diljem županije. Prošle godine svjetlo dana je ugledala monografija Gradske knjižnice Požega, tim istim putem sada ide i Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica što je dokaz da smo županija s vrijednom poviješću koja zaslužuje biti stavljena u korice, a isto tako imamo i ljude koji ulažu napore da se naša kultura očuva od zaborava.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Izvor: Pleternica.hr