Društvo

Dr. Vukoja: Cijepljenje i pranje ruku produžili su životni vijek za 40 godina

29-12-2023 • 10:54
Rva
Uz uobičajenu gripu i COVID, ove godine svjedoci smo i većeg broja oboljelih od hripavca

Prosinac je uobičajeno mjesec kad ulazimo u vrhunac sezone respiratornih bolesti. Uz uobičajenu gripu i COVID, ove godine svjedoci smo i većeg broja oboljelih od hripavca. Kakva je situacija na području Požeško-slavonske županije, doznali smo od ravnatelja Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivan Vukoje.

„Hripavac je u silaznoj putanji, vrhunac je bio sredinom prosinca. Imali smo pojačanu detektabilnost, a jednim dijelom je to posljedica slabe procijepljenosti unutar vrtićkih i osnovnoškolskih kolektiva.

Najviše su životnu dob produžile dvije stvari: cijepljenje i pranje ruku. Te dvije stvari kumulativno su produžile životni vijek za 40 godina. Sve ostalo, razni složeni medicinski postupci, su produžili životni vijek za dvije godine. Nadam se da se ne moramo ponovno vraćati u eru učenja pranja ruku i potrebe za cijepljenjem. Odgovornost svih nas je enormna i imamo ulogu u tome da ne dođemo u situaciju da nam se životna dob počinje smanjivati.

Hripavac je kod cijepljenih, ako se javi, u značajno blažoj kliničkoj slici u odnosu na necijepljene. Cijepljeni štite necijepljene koji se zbog medicinskih razloga ne smiju cijepiti. Kad procijepljenost padne ispod 90%, onda imamo ovakve tinjajuće pandemije, kao hripavac ove jeseni.“, rekao je ravnatelj Vukoja.

Što se tiče gripe, zabilježeno je više desetaka slučajeva influence A u zadnjih desetak dana. Sezona je, dakle, krenula a dobra vijest je da je cjepivo ove sezone pogođeno i ne očekuju se značajnije poteškoće. S obzirom na povećana blagdanska druženja, veći intenzitet gripe mogao bi biti za dva tjedna.

Što se tiče COVID-a, on po kliničkoj slici više nije buran i intenzivan, već je riječ o tipičnim kliničkim znacima respiratornih i gastrointestinalnih viroza. Još uvijek se ne razmišlja o zabrani posjeta, jer je epidemiološka situacija u normalnim okvirima, s obzirom na razdoblje u kojemu se nalazimo.