Kultura

Dožínky u Kaptolu: Češka manjina je obogatila ovaj prostor u svakom smislu

03-07-2023 • 14:03
Rva
Povodom stote obljetnice lokalne Češke besede u Kaptolu se 14. i 15. srpnja održavaju Žetvene svečanosti - Dožínky

Kaptol se priprema za najveću manifestaciju češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – Dožínky ili Žetvene svečanosti. Bit će to nagrada Češkoj besedi Kaptol, koja ove godine obilježava stotu obljetnicu od osnutka. Jučer je u prostoru Doma Češke besede Kaptol održan Dan otvorenih vrata te konferencija za medije na kojoj je najavljen program Žetvenih svečanosti 14. i 15. srpnja.

Organizatori ove velike manifestacije su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Kaptol, Općina Kaptol i Turistička zajednica Zlatni Papuk. Prošlo je više od 150 godina od naseljavanja prvih čeških obitelji u Kaptol, a o povijesti suživota, obljetnici i djelovanju Češke besede Kaptol rekao je dugogodišnji predsjednik društva Zdenko Tauš.

„Česi su počeli naseljavati ove krajeve sredinom devetnaestog stoljeća jer je ovdje bilo zapuštene zemlje i manjka radne snage, a oni su imali mnogobrojne obitelji i tražili su bolji život. Mnogi su bili dobri obrtnici i zanatlije koji su ovdje radili svoje poslove. S vremenom su se zaželjeli svojih pjesama, priča i običaja i osnovali su Češku besedu koja će njegovati tradiciju njihovih predaka. To je bilo 25. siječnja 1923. godine, prije stotinu godina.“, rekao je Tauš.

Uz prekide tijekom Drugog svjetskog rata, a potom i Domovinskog rata, udruga je ponovno aktivna od 1997. godine. Danas broje tristotinjak članova, uz glazbenu sekciju Bohemia, pjevačku skupinu i dvije folklorne grupe. Zanimljivo je da Kaptol danas broji svega četrdesetak Čeha po popisu stanovništva, no u udruzi imaju mnoge koji nemaju češke korijene, ali se žele družiti i potpora su radu udruge. O bliskoj suradnji između Češke besede i Općine Kaptol posvjedočio je općinski načelnik Mile Pavičić.

„Zdenko i ja stupili smo na dužnost iste 1997. godine, on kao predsjednik Češke besede, ja kao općinski načelnik. Zajednički smo krenuli u razvijanje i podizanje odnosa, a mi kao Općina smo izuzetno sretni što imamo ovdje izuzetno vrijednu češku nacionalnu manjinu. Uključuju se u sva kulturna događanja, doprinose našem kulturnom životu i ja im se na tome zahvaljujem. Mislim da ćemo ove godine imati jednu prekrasnu manifestaciju s puno sudionika, koju su ljudi uvijek rado pratili. Česi su bili vrijedan narod, Kaptol je nekad imao jako puno obrtnika zahvaljujući ljudima koji su došli iz Češke s raznoraznim zanimanjima. I danas su to jako vrijedni ljudi, a žao mi je da ih se više ne izjašnjava kao Česi. Mislim da se nemaju čega sramiti, češka manjina je obogatila ovaj prostor u svakom smislu, kulturnom i gospodarskom, i to bi im bilo na ponos da se izjašnjavaju kao Česi.“, rekao je Pavičić.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek progovorio je o položaju češke nacionalne manjine u Hrvatskoj te kako postojanje češke manjine utječe na bilateralne odnose dvije zemlje.

„Čestitke prije svega članovima Češke besede Kaptol, kao i načelniku Pavičiću, ne samo kad su u pitanju neke aktivnosti koje oplemenjuju općinu. Mi smo imali havariju ovdje, izgorjelo je krovište ovog doma, i Općina je odmah stala iza obnove, kao i sve Češke besede i Savez Čeha i sve se obnovilo u nekoliko mjeseci. Ovako veliki broj članova na tako malo Čeha pokazatelj je da su svi dobrodošli i da vlada obiteljska atmosfera, da se njeguje tradicija i kultura Čeha, ali i da se živi zajedničkim životom na ovom području.“, poručio je saborski zastupnik Bilek.

Žetvene svečanosti odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a financirane su iz državnog proračuna posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te uz financijsku pomoć Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Dvodnevni program predstavila je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček.

„Ova manifestacija je najveća i najljepša manifestacija Čeha u Hrvatskoj. Prije devet godina su bile zadnje Žetvene svečanosti u Kaptolu, a ove godine očekujemo oko tisuću sudionika, dvadeset folklornih družina, četrnaest štandova, petnaestak glazbenih sastava… sve će se to sliti u Kaptol taj vikend.“, najavila je predsjednica Saveza Čeha.

Program pogledajte na plakatu.

Na kraju još jednom pozivamo vas da ne propustite Žetvene svečanosti – Dožinky u Kaptolu 14-og i 15-og srpnja.