Politika

Dodijeljene stipendije: „Naša županija nas treba, a ova stipendija još je jedan dokaz da nas naša županija cijeni“

28-12-2023 • 14:01
Rva
U prostoru Velike županijske vijećnice danas je potpisano i uručeno 27 ugovora o stipendiranju.

U prostoru Velike županijske vijećnice danas je potpisano i uručeno 27 ugovora o stipendiranju Požeško-slavonske županije za akademsku godinu 2023./2024. Ovo je druga godina novog sustava stipendiranja, u kojemu iz Požeško-slavonske županije naročito potiču studiranje u području medicine te STEM zanimanjima, dok su treća kategorija sve ostale grane studiranja, istaknula je Sunčica Bajić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije.

„Natječaj je proveden u proteklom razdoblju, stiglo je 107 prijava, a vas je ovdje danas preko 20 u sve tri kategorije. Dodjeljujemo 13 ugovora za medicinu u godišnjem iznosu stipendije od 4000,00 EUR. Imamo četiri studenta druge kategorije gdje je pojedinačni godišnji iznos stipendije 2300,00 EUR, a ostalih deset studenata stipendiramo s godišnjim iznosom od 1500,00 EUR. Osim toga, Požeško-slavonska županija stipendira i potiče poljoprivredna zanimanja, pa tako osim vas 50 stipendista ukupno kroz sve godine, stipendiramo još 66 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Ukupni godišnji iznos je 132 tisuće eura za sve vrste stipendija, što je s ovim novim sustavom kojeg drugu godinu provodimo, povećanje od preko sto posto za stipendiranje svih mogućih grana studiranja.“ – rekla je pročelnica Sunčica Bajić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić čestitala je svim stipendistima i poželjela im odlične rezultate u njihovom daljnjem studiranju.

„Prvotna namjera Županije bila je stipendirati po pet studenata iz prve i druge kategorije te deset studenata treće kategorije. No, mi smo se na kraju odlučili da ćemo u prvoj kategoriji dodijeliti stipendije svim studentima koji su se prijavili i udovoljili uvjetima natječaja. Danas je ovdje s nama 13 budućih liječnika, za koje duboko vjerujem da će svoje radno mjesto pronaći u zdravstvenim ustanovama diljem Požeško-slavonske županije. Čestitam vam na postignućima, na tome što ste uspjeli ostvariti stipendiju Županije, koja je od prošle godine malo drugačija, ona je izdašnija u odnosu na prethodne godine. Tu smo zauzeli čvrsti stav da je znanje ono što naše društvo pokreće naprijed. Da želimo pomoći najboljima od najboljih da uspješno završe svoje fakultete, naravno nadajući se da ćete se vratiti u svoje gradove i općine te svoje radno mjesto naći u krugu Požeško-slavonske županije. Ovom prilikom se zahvaljujem svim Gradovima i Općinama jer u prvoj kategoriji stipendija oni sudjeluju. Oni su tu stali iza vas i iza Županije, da liječnike zadržimo na području naše županije.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Ispred svih stipendista, riječi zahvale uputila je Mateja Ostojić, studentica medicinskog fakulteta i stipendist prve kategorije.

„Želim u ime svih stipendiranih studenata izraziti zahvalnost na dodijeljenim stipendija Požeško-slavonske županije. Izrazito smo zahvalni što Županija prepoznaje potrebe mladih. Ova novčana potpora velika je pomoć i motivacija studentima u ovom periodu inflacije i porasta troškova života. Jako je malo gradova i županija koji u ovoj mjeri razmišljaju o svojim studentima. Stoga smo mi izrazito zahvalni što živimo baš ovdje, gdje je naš trud i rad prepoznat. Posebno smo zahvalni o Odluci za dodjelu stipendije svim prijavljenim studentima prve kategorije. Uljepšali ste ovo blagdansko razdoblje, ne samo mnogim studentima, već i našim obiteljima koje nas uzdržavaju u drugim gradovima. Svjesni smo kako živimo u razdoblju negativnih trendova, gdje život mladih postaje sve teži, a ovakve nagrade poticaj su nam da i dalje nastojimo biti izvrsni u svom području te da napredujemo. Svjesni smo kako mnogi mladi nakon završetka fakulteta odlaze iz naše županije, a ova stipendija jedan je od koraka kojim se taj trend može smanjiti. Vjerujem da su mnoge moje kolege sličnoga razmišljanja kao i ja, te da žele ostati u svojoj županiji. Ne smijemo ostaviti Slavoniju praznu, naša županija nas treba, a ova stipendija još je jedan dokaz da nas naša županija cijeni i brine o našoj budućnosti. Na nama je da tu potporu iskoristimo za stjecanje novih znanja i vještine.“ – rekla je Mateja Ostojić.