Društvo

Djeca pleterničkog kraja učila o važnosti očuvanja okoliša i zaštiti vode

19-01-2023 • 09:45
Rva
Djeci je prezentirana važnost očuvanja okoliša i čiste vode, koja nam je svima skupa ograničen resurs na Zemlji

U tijeku je provedba projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica. Prijavitelj je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga, a partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić. Projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“ uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojećeg sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije (Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, Srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Trapari i Novoselci). Jedna od aktivnosti u sklopu informiranja i vidljivosti je obilazak osnovnih škola te upoznavanje djece nižih razreda s projektom, važnostima očuvanja voda i okoliša na njima prilagođen način.

U srijedu 18. siječnja djeca u matičnoj Osnovnoj školi fra Kaje Adžića i područnoj školi u Gradcu educirani su o projektu kroz kreativni kviz koji su za njih priredile tete Renata i Patricia. Djeca su se dobro zabavila, a pri tome i dosta naučila o važnosti očuvanja okoliša za njih i generacije koje dolaze.

„Mi smo u sklopu ovog projekta dužni informirati javnost i zato imamo ovu aktivnost informiranja i vidljivosti. Tu su naše profesionalke Renata i Patricia, a ovom prilikom smo radili s osnovnoškolcima koji su, kako smo vidjeli, vrlo dobro upućeni i poznaju kruženje vode u prirodi i zaštitu okoliša. To je naš krajnji cilj da javnost bude svjesna važnosti zaštite očuvanja voda.“, rekla je Emilija Gašpar, inženjer za razvoj investicija u Tekiji d.o.o. i pomoćnik voditelja na Projektu.

„Djeci smo prezentirali važnost očuvanja okoliša i čiste vode, koja nam je svima skupa ograničen resurs na Zemlji. Tu su nam bili drugi i treći razredi, koji su se sa svojim dosadašnjim znanjem oslonili na kviz, pristupačan i zanimljiv za njihov uzrast. Moram pohvaliti djecu da su dobro ovladali materijom, da znaju, svjesni su da je projekt financiran od strane Europske unije što je dobro. Mislim da nam je svima skupa bilo lijepo i zabavno, malo smo se nasmijali i družili.“, rekla je predavačica Renata Ivančić.