Društvo

Dan plavog irisa: Imamo svu infrastrukturu, ali se odazove manje od 20%

20-05-2023 • 10:04
Rva
Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka i ove godine obilježili su Dan plavog irisa ispred zgrade Gradskog muzeja Požega

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a obilježavanjem Dana plavog irisa želi se podići razinu svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Prema dostupnim podacima, ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek kod 18% pacijenata.

Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka i ove godine obilježili su Dan plavog irisa ispred zgrade Gradskog muzeja Požega.

Tajnik županijske Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac ističe probleme.

„Mi u našoj županiji imamo svu infrastrukturu za dijagnostiku i liječenje i prava je šteta da se manje od 20% ljudi odazove, a još veća šteta da više od 80% dođe prekasno. Pacijenti trebaju doći na vrijeme, jer je rak debelog crijeva izlječiv, ako se dođe dovoljno rano. Na području Požeško-slavonske županije pacijenti, nažalost, dolaze u trećoj fazi. Godišnje imamo više od 50 pacijenata.“, rekao je dr. Gotovac.

Podršku obilježavanju dao je zamjenik županice Ferdinand Troha, pozvavši građane da se odazovu testiranju i na vrijeme prepoznaju ako se ima što prepoznati, jer se tada može pravovremeno reagirati i prognoze su puno bolje.

Upute za osobe uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Kada vam poštom stigne obrazac suglasnosti potpišite ga i pošaljite besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga ćete poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva, napravite testove prema uputama i pošaljite besplatno. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj kod oko 5% osoba, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti daljnji pregled. 

Odazovite se pozivu na preventivni pregled. Ovaj pregled može Vam spasiti život!  Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.