Društvo

Dan narcisa – Rak dojke je kronična bolest s kojom se živi

25-03-2023 • 10:31
Rva
Sva prikupljena sredstva usmjerena su za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježavaju “Dan narcisa”, dan posvećen borbi protiv raka dojke. Na Dan narcisa dijele se edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjerena su za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u Požeško-slavonskoj županiji je na vrlo visokoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Akcija obilježavanja Dana narcisa u Požegi održava se u Cehovskoj ulici danas do 11 sati. Predsjednica Županijske lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Jasmina Kovačević, dr.med., podsjetila je da se nacionalni program preventivnih pregleda provodi od 2006. godine.

„Sve naše sugrađanke starije od 50 godina dobivaju pozive i odazivaju se u velikom broju na preglede, a pozivamo i one koje se ne odazivaju da se odazovu. Imali smo dvije teške godine zbog korone, no vratili smo se na stare razine odaziva i unaprijedili program time što smo osigurali dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika.

Što se tiče pokazatelja i dalje smo u prosjeku RH što se tiče novootkrivenih, dok je smrtnost na razini RH. Ukupna smrtnost je u padu od 25%, što znači da je nacionalni program uspio polučiti uspjeh.“, rekla je Kovačević.

Istaknula je da bi rak dojke trebao postati kronična bolest s kojom se živi. Liječenje je neugodno, no iza toga ostaju godine kvalitetnog života uz redovne kontrole.

„Kod nas u Požeško-slavonskoj županiji je odaziv 65%, s tim da je u RH nešto niži. Ovom prigodom zahvaljujemo školama koje su sudjelovale u prikupljanju narcisa, prvenstveno požeškoj Osnovnoj školi Julija Kempfa i osnovnoj školi u Trenkovu, te privatnim osobama koje su doprinijele akciji svojim donacijama.“, zaključila je Kovačević.

Podršku akciji donacijom su dali gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnatelj ZJZ Mato Matijević te brojni građani.