Gospodarstvo

Đački dom Požega domaćin seminara “Izazovi u radu Učeničkog doma”

03-01-2023 • 10:48
Rva
Požega će tijekom dva dana biti domaćin 80 sudionika iz cijele Hrvatske, a seminar je namijenjen zdravstvenim voditeljima, ekonomistima i kuharima učeničkih domova.

U Đačkom domu u Požegi održava se seminar za zdravstvene voditelje, ekonome i kuhare učeničkih domova pod nazivom „Izazovi u radu Učeničkog doma“. Požega će tijekom dva dana biti domaćin 80 sudionika iz cijele Hrvatske, a dobrodošlicu su im poželjeli zamjenik županice Ferdinand Troha i pročelnica i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić.

Teme koje će sudionici seminara imati prilike čuti su – Primjena HACCP sustava u praksi, Prehrana i rizična ponašanja u dobi adolescencije, Kreiranje domskog jelovnika, Lokalna hrana s OPG-ova na tanjuru bolnica, vrtića i škola, Prva pomoć je „Akcija-reakcija“, Prehrambene navike i njihov utjecaj na zdravlje. Sudionici će također tijekom svog boravka imati turistički razgled grada Požege.

„Iznimno nam je drago da je naš Đački dom domaćin ovog seminara koji je okupio praktički cijelu Hrvatsku. Nadam se da će zaključci s ovog seminara oplemeniti i obogatiti rad učeničkih domova. Teme su atraktivne, ovaj puta su obuhvaćeni i kuhari, prehrana, a ne samo smještaj učenika u domovima. Vjerujem da će standardi koji su nam dani biti i zadovoljeni, a samim time i prehrana unaprijeđena.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Zadovoljni smo što je danas u Požegi oko 80 sudionika seminara, a ono što nas veseli, Đački dom kontinuirano radi u napretku svih znanja i iskustava u svom radu. Ono čime smo posebno zadovoljni, veći dio tema se odnosi na prehranu, a nas u Županiji od idućeg tjedna očekuje program besplatne prehrane za sve učenike. Iskustva koja ćemo danas imati prilike čuti na predavanjima, svakako ćemo upotrijebiti i u našim osnovnim školama.“ – rekla je pročelnica Bajić

Samu važnost ovog seminara za Đački dom u Požegi rekao je ravnatelj ustanove Josip Matuha.

„Čast i zadovoljstvo je danas biti ravnatelj Đačkog doma u ovakvim uvjetima i prvenstveno s ovakvim timom ljudi koji su oko mene. Osnivač je Županija, da nismo imali toliku potporu pri našoj viziji, sigurno danas ne bi imali ove standarde. Bez obzira koliko mi bili vrijedni i htjeli raditi, ipak se bez financijskih sredstava ne može ništa.”

“Plodove tog rada danas koristimo na ovom seminaru, Dom je prihvatio organizaciju zajedno s Udrugom učeničkih domova. Nastojat ćemo kod nas u Slavoniji i Požegi da budemo dobri domaćini, da naši sudionici skupa odu s lijepim uspomenama. Smatram da im imamo što pokazati, da možemo biti dobri domaćini na jednoj visokoj razini. Svi domovi su specifični po kapacitetu, danas je važna komunikacija i suradnja, puno puta se ti naši kuhari, ekonomi i zdravstveni voditelji moraju snalaziti. Ovi seminari su jako korisni, pogotovo u razmjeni informacija.“ – rekao je ravnatelj Matuha te dodao kako su ove godine popunili sva mjesta u Učeničkom domu, da su roditelji i učenici jako zadovoljni uvjetima, stoga je i velika zainteresiranost iz godine u godinu.