Društvo

Članovi HPD-a “Sokolovac” Požega pohodili 14. Astro Party na Papuku

29-08-2023 • 07:30
Navedena manifestacija je bila u samoorganizaciji zaljubljenika u planine Miroslava Mesića i Zdravka Dragaša i održala se 26. i 27.kolovoza.

Već po tradiciji krajem kolovoza planinari Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega provedu slobodno vrijeme na Astro Partiju, koji se ove godine održao na prostoru visoravni Metaljka na Zapadnom Papuku povrh bivšeg sela Mrkoplja. Navedena manifestacija je bila u samoorganizaciji zaljubljenika u planine Miroslava Mesića i Zdravka Dragaša i održala se 26. i 27.kolovoza.

Događaj je bio namijenjen svim ljubiteljima prirode, astronomije te uživanja na svježem zraku.

Veliki broj posjetitelja njih oko 70-tak se okupio tijekom popodnevnih i večernjih sati. Ovaj jedinstveni događaj okuplja posjetitelje iz cijele Hrvatske a ponajviše iz istočnog i središnjeg dijela naše zemlje. Posebno veseli činjenica što svake godine sve veći broj srednjoškolaca i studenata odluči posjetiti ovaj događaj te promatrati nebo cijele noći. Navedeni lokalitet i proplanak smješten je na 492 m nadmorske visine, a ujedno je i mjesto s najmanjim svjetlosnim onečišćenjem u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

Zaljubljenici u astronomiju mogli su s visoravni Metaljke u miru i tišini pri gotovo minimalnom svjetlosnom zagađenju promatrati noćno nebo pomoću dva postavljena teleskopa.

„Tom prilikom mogla se vidjeti naša galaktika “Mliječni put” te ostale planete sunčevog sustava. Svake godine veliki broj posjetitelja se odluči kampirati te tom prilikom se postavi pravo malo kamp naselje. Osim promatranja i razgledavanja neba posjetitelji su mogu čuti zanimljive stvari o astronomiji od glavnih promotora znanosti 70-tih godina prošlog stoljeća u požeškoj Gimnaziji, akademika Milka Jakšića te ostalih eminentnih gostiju. Ljubitelji astronomije svoje uspomene su pokupili fotoaparatima i mobitelima kako bi ovjekovječili ovaj poseban događaj. Nakon počinka u šatorima posjetitelji su krenuli svojim kuća sa željom da se ponovno vide dogodine na 15. Astro Party-iju na Papuku.“ – poručili su iz HPD-a „Sokolovac“ Požega.