Kultura

Bogat program u Gradskoj knjižnici Požega tijekom jeseni

21-09-2023 • 08:55
Razne radionice, pričaonice, čitateljski klubovi i manifestacije, sve to nas očekuje tijekom jeseni u našoj Knjižnici, a više o svemu tome rekla je Mirna Obradović tijekom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Prva je polovica godine je prošla, Ljeto u Knjižnici je završilo i polako ulazimo u posljednji dio godine u kojem Knjižnica svojim korisnicima i posjetiteljima nudi bogat jesenski program. Razne radionice, pričaonice, čitateljski klubovi i manifestacije, sve to nas očekuje tijekom jeseni u našoj Knjižnici, a više o svemu tome rekla je Mirna Obradović, stručna suradnica za razvoj pedagoških programa Knjižnice, tijekom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Završilo nam je Ljeto u Knjižnici, ponovno smo se vratili na staro radno vrijeme, što znači da je Knjižnica opet otvorena cijeli dan, od 8 sati do 21 sat, te se bacamo dalje na posao. Kako smo ušli u ovu godinu i njezinu prvu polovicu, u kojoj smo ukupno održali 276 programa, od toga 168 za djecu i mlade i 108 za odrasle, a među njima je bilo i 124 edukacijske radionice, u takvom je tonu zapravo želimo i završiti. Naime, otvorenjem nove Knjižnice mi smo postavili standard koji želimo održati, tako da je pred nama još jedna bogata jesen u Knjižnici! Kad kažem bogata, onda tu mislim na naše programe. Kao i tijekom cijele godine, za naše smo korisnike i posjetitelje pripremili raznovrsne događaje za sve dobne skupine kako bi svatko pronašao program za sebe. Dakle, u jesen ulazimo aktivno!“ – rekla je Mirna.

U jesen ulaze sa svojim redovnim programima koje nude svim posjetiteljima Knjižnice.

Od otvorenja nove Knjižnice na Dječjem odjelu svakodnevno se održavaju aktivnosti, objasnila je Mirna te nabrojala u kakvim sve radionicama i igraonicama mogu sudjelovati najmlađi.
Vođena igraonica (utorkom i petkom)– metodički osmišljen program za djecu u dobi od četiri do šest godina usmjeren na socijalni i emocionalni razvoj te jačanje temeljnih kompetencija cjeloživotnog učenja, a polaznici se upisuju uz uplatu.
TIM (srijedom u radnom vremenu Knjižnice) – cjelodnevne kreativne tematske radionice za osnovnoškolce.
Pričaonica (četvrtkom) – program za djecu u dobi od četiri do šest godina usmjeren na poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju te razvijanje čitateljskih navika.
Igraonica za bebe (jednom mjesečno) – dio obiteljskog programa za bebe, djecu u dobi do tri godine i njihove roditelje usmjeren na poticanje općeg razvoja svih djetetovih potencijala. Program se održava u suradnji s pedijatricom Andreom Šimić Klarić, vanjskom suradnicom Knjižnice.
Maraton u slaganju puzzli (prvi tjedan u listopadu) – cjelodnevni program koji će trajati tjedan dana i održava se povodom Dječjeg tjedna, tradicionalne godišnje akcija Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava posvećena djeci, u čije se obilježavanje rado uključuje i Knjižnica. U ovom će maratonu sudjelovati učenici gradskih osnovnih škola i to je zapravo jedan novi program koji će se nastaviti održavati u našoj knjižnici, a svi zainteresirani već se mogu prijaviti i za nove maratone, osobno na Dječjem odjelu ili na kontakte dostupne na mrežnoj stranici Knjižnice.

Tu su i Čitateljski klubovi koji se svrstavaju u skupinu vrlo važnih programa poticanja čitanja.

Ukupno ih ima pet i napravljeni su za sve dobne skupine, od onih koji kreću u školu i zapravo su tek naučili čitati pa do osoba treće životne dobi. Čitateljski klub Knjigoljupci – za djecu u dobi od sedam do deset godina, Čitateljski klub Čita – za djecu u dobi od 11 do 14 godina, Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam – za srednjoškolce, Čitateljski klub Lectoria – za odrasle i Čitateljski klub za umirovljenike.

„Novi su članovi uvijek dobrodošli, a u čitateljske se klubove može učlaniti tijekom cijele godine, tako da ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže! Osim našim redovnim aktivnostima, jesen u Knjižnici započinje i Filmskim programom, Utorkom dokumentarno je bogat ciklus od 13 dokumentaraca iz svijeta novije europske produkcije koji počinje 3. listopada i traje do početka siječnja, a projekcije se će održavati svakog utorka u 18:30 u Dvorani znanja.“ – dodala je Mirna.

Tijekom listopada započinje Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koju Gradska knjižnica Požega rado provodi svake godine.

„Da, sredinom listopada započinje Mjesec hrvatske knjige koji će u našoj knjižnici biti obilježen raznim programima za sve dobne skupine i interese, od kojih se dio održava uz važnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Inače, Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Knjižnica grada Zagreba koja se obilježava od 1995. godine. Obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja, a održava se od 15. listopada do 15. studenog u knjižnicama diljem Hrvatske, pa tako i u našoj. Ovogodišnje izdanje pod nazivom Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.“ – rekla je Mirna.

Među programima u Mjesecu hrvatske knjige održat će se završnice određenih programa.

„Tako je, riječ je o završnicama naših važnih književnih programa. 20. listopada u 19 sati, Galerija svjetlosti održat će s Završna manifestacija programa Probudi me! – festival recitacije, ujedno i završna manifestacija tog našeg programa koji se s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije održava treću godinu. Riječ je o programu koji se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i inače se sastoji od nekoliko etapa. Na završnoj će manifestaciji posjetitelji imati priliku čuti interpretaciju uglazbljene poezije i glazbenih stihova recitatora, a posebna će gošća biti Mirela Priselac Remi koja će se publici predstaviti kao glazbenica, ali i kao pjesnikinja. Sigurna sam da među slušateljima ima njezinih obožavatelja, koje ovim putem posebno pozivam da nam se pridruže 20. listopada na Galeriji svjetlosti.“ – rekla je Mirna.

Osim toga, 3. studenog u 11 sati, u prostoru Gradskog kazališta Požega održat će se Završna manifestacija programa Povratak u Zlatnu dolinu – književne manifestacije koju je Knjižnica osmislila s ciljem revitalizacije života i djela dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur, ali i popularizacije dječje dramske književnosti.

„Budući da smo ove godine u ožujku u sklopu te književne manifestacije raspisali natječaj za dječji igrokaz na nacionalnoj razini nadahnut stvaralaštvom spomenute autorice koja je djetinjstvo i mladenačke dane provela upravo u Požegi, završna manifestacija sastoji se od dodjele nagrade pobjedniku natječaja i uprizorenja tog pobjedničkog igrokaza koje će izvesti Mala škola kazališta Gradskog kazališta Požega, a sve će se to održati prigodom obilježavanja 129. obljetnice rođenja Zlate Kolarić-Kišur. Taj književni natječaj samo je jedan od ukupno četiri koje smo raspisali ove godine, mislim da je to brojka kojom se stvarno možemo pohvaliti, a posebno ako kažem da je riječ o natječajima koji su naposljetku rezultirali cjelokupnim manifestacijama, primjerice festivalom jednominutne priče i festivalom recitacije poezije. Dakle, razvili su se u ozbiljnije programe koji su uistinu zaživjeli.“ – rekla je Mirna.

Koje ste još programe u Mjesecu hrvatske knjige pripremili za svoje korisnike i posjetitelje?

„Osim naših redovnih programa i filmskog programa, koje sam već spomenula i koji će se nastaviti održavati i u Mjesecu hrvatske knjige, naše korisnike i posjetitelje očekuju književni susreti, predavanja i radionice, programi za djecu i mlade, izložbeni program i slično, ali i cjelodnevni programi na odjelima.“ – objasnila je.

Pripremili su pet Književnih susreta koji nas očekuju tijekom jeseni. Tako će se do kraja godine približiti brojci od ukupno 23 književna susreta koja su održana u Knjižnici.
24. listopada. u 19 sati, Dvorana mudrosti, Putopisno predavanje i promocija knjige Put sjevera Hrvoja Jurića.
3. studenog, Dvorana znanja, Susret s Ellom Hasel, osnivačicom bloga Knjiški recenzeRAJ koji će se održati u organizaciji Čitateljskog kluba ČČ – Čitam&Čilam (čitateljskog kluba za srednjoškolce).

10. studenog u 18 sati, Dvorana znanja, Putopisno predavanje i promocija knjige Gdje misli nestaju Damira Šanteka.
10. studenog u 19:30, Galerija svjetlosti, Književni susret s Ivanom Šojat koja će predstaviti svoj novi roman Rogus, tako da će Požežani još jednom imati priliku poslušati ovu hrvatsku autoricu.
17. studenog u 17:30, Dvorana mudrosti, Književna večer s Požežankom Lanom Derkač koja će predstaviti svoju novu knjigu – događaj je organiziran u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Požegi.

Osim književnih susreta, organiziraju radionice i stručne skupove te pozivaju sve zainteresirane da se pridruže.

Učiti kako učiti –još jedan ciklusradionica o učenju za osnovnoškolce viših razreda (5. – 8. razred) usmjeren na zanimljive aktivnosti, organizaciju i raznovrsne metode učenja. Prijave su u tijeku i još uvijek ima mjesta, tako da pozivaju sve zainteresirane da se osobno jave na Odjel za mlade i multimediju ili na kontakte dostupne na mrežnoj stranici Knjižnice.
Istina i laži o kanonu – predavanje teatrologinje, kazališne kritičarke i sveučilišne profesorice Sanje Nikčević o kanonu u književnosti, održat će se 2. studenog u 18 sati, Dvorana znanja.
Knjižnica je ove godine i suorganizator jednog stručnog skupa koji će se održati u Knjižnici povodom 200. obljetnice rođenja Ivana Filipovića, značajnog pedagoga koji je za vrijeme svojeg djelovanja osnovao prvu školsku knjižnicu u Požegi. Riječ je o skupu koji će se održati u listopadu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Važno mjesto u programskom konceptu Knjižnice imaju i izložbeni i glazbeni program. Očekuju li nas i takvi programi u Mjesecu hrvatske knjige?

„Naravno! Riječ je o programima kojima naša knjižnica zapravo izlazi iz okvira tradicionalne djelatnosti knjižnica i koje ostvarujemo zahvaljujući našim novim prostorima. Kad govorimo o izložbama, koje realiziramo zahvaljujući Galeriji svjetlosti i Galeriji Tunel i uz potporu Ministarstva, one svakako imaju važnu ulogu u našem jesenskom programu, što znači da i u ovom dijelu godine nastavljamo s bogatim izložbenim programom. Savršeni svijet– otvorenje samostalne izložbe fotografija Marije Mrkojević, pobjednice našeg fotonatječaja Camera Aurea, 9. studenog u 19 sati, Galerija svjetlosti. Do tog 9. studenog posjetitelji Knjižnice u Galeriji Tunel mogu pogledati izložbu O Ženama Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama akademske kiparice Tatjane Kostanjević koja je otvorena početkom rujna, riječ je o izložbi skulptura neobičnih bića.“ – rekla je Mirna.

6. listopada u 19 sati na Galeriji svjetlosti održat će se koncertkoji u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke, u suradnji s Knjižnicom, organizira Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega koja se uključila u projekt Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad u organizaciji Udruge SVE za NJU. Na koncertu će nastupiti bivša učenica škole Mirta Topalušić, a koju će na pratiti prof. Robert Batelić. Tom će prilikom članice Udruge SVE za NJU održati i kratko predavanje o svojoj udruzi.

Posjetitelji će moći uživati i u cjelodnevnim programima na odjelima. O kakvim je programima riječ?

“Tako je, cjelodnevni će se programi u Mjesecu hrvatske knjige održavati na raznim odjelima, a to znači da će korisnici moći sudjelovati u njima kad god dođu u knjižnicu tijekom radnog vremena. Neka ti križaljka ne bude strana održava se na Dječjem odjelu i to je rješavanje križaljki s ciljem razvijanja raznih vještina te stjecanja općeg znanja, što može biti i prilika za zajedničko obiteljsko druženje u knjižnici. Književni memory održava se na Odjelu za mlade i multimediju i sastoji se od prevedenih i neprevedenih naslova književnih djela. Igrom slova do pravih riječi na Znanstvenom i studijskom odjelu je aktivnost otkrivanja pravog smisla riječi.“ – rekla je Mirna Obradović.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.