Scena

Bliži nam se festival Zlatne žice Slavonije!

30-08-2023 • 15:01
Rva
Kakav program nas očekuje tijekom tri festivalska dana najavili su u emisiji „Jutro s Matkom“ umjetnički direktor Festivala Saša Botički i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, organizatora festivala Zlatne žice Slavonije.

Grad Požega se lagano priprema za svoje vrijeme jer bliže nam se tri dana festivala Zlatne žice Slavonije. Trg Svetog Trojstva već je od ranih jutarnjih sati zatvoren i u tijeku je postavljanje pozornica – ne jedne već dvije pozornice! Kakav program nas očekuje tijekom tri festivalska dana najavili su u emisiji „Jutro s Matkom“ umjetnički direktor Festivala Saša Botički i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, organizatora festivala Zlatne žice Slavonije.

Sve nam započinje u parku kraj Orljave tradicionalnom požeškom Fišijadom. Uz natjecateljski dio, posjetiteljima će biti dostupna i bogata gastronomska ponuda i zanimljiv zabavni program. Park kraj Orljave ove će godine biti pravo mjesto okupljanja ljubitelja gastronomskih manifestacija, jer nam je u subotu Grill Slavonica. Natjecanje u roštiljanju koje se po prvi puta održava u svom požeškom i festivalskom izdanju. Fišijada i roštiljada Grill Slavonica započinju od 10 sati, a što se tiče centralnog događanja Festivala na Trgu Svetog Trojstva, dio programa najavila je pročelnica Petrović.

„Petak nam je sav u znaku folklora, tako da će se od 15,30 sati održati povorka konja i konjskih zaprega, a koja će krenuti od parka kraj Orljave. Tradicionalna povorka i svečani mimohod festivala započinje u 17 sati i krenut će od željezničkog kolodvora. Ove godine u svečanom mimohodu imamo jako puno sudionika – tu su naše Požeške mažoretkinje, Gradska straža grada Požege, Trenkovi panduri, Folklorni ansambl Požega, KUD Požeška dolina, KUD Orljava, KUD Berda, KUD Bektež, Zavičajno društvo Rama, Matica Slovačka, KUD Slavonija Jakšić, KUD Šijaci Biškupci i mnogi drugi…“

„Petak nam je isključivo folklorna večer pa će u sklopu prvog dijela programa biti „Folklorna baština Zlatne doline“, to je nastup naših domaćih folklornih društava.“

„Nakon svečanog otvorenja Festivala i podizanja festivalske zastave, kreće drugi dio programa kojeg smo nazvali „Folklorni motivi“. Tu će nam nastupati četiri gostujuća folklorna ansambla – KUD Tena iz Đakova, KUD Jedinstvo Split, KUD Zagreb Markovac i ansambl Jyskra iz Pulzena. Također bih naglasila Festivalski sajam koji će biti sva tri dana u Šetališnoj zoni.“ – rekla je pročelnica Maja.

Tamburaški sastav Ambar će nas svojim nastupom uvesti u slavljenički koncert Tamburaškog sastava Ravnica pod nazivom „Naših prvih 30 godina“.

„U subotu 2. rujna u prijepodnevnom terminu predstavit će se dječje pjevačke nade iz deset škola naše županije. Dječje pjevačko natjecanje „Zlatni mikrofon“ predstavlja se po drugi put na festivalu „Zlatne žice Slavonije“. U isto vrijeme će se održati radionica Slavonija u srcu u organizaciji Društva naša djeca Požega.“ – dodala je pročelnica Petrović.

U večernjem dijelu subotnjeg glazbenog programa očekuje nas Retrospektiva Zlatnih žica Slavonije gdje ćemo imati prilike čuti sve najljepše skaldbe dosadašnjih izdanja festivala.

„Subota će zasigurno biti najveći tamburaški spektakl i započet će već od 18 sati u Šetališnoj zoni gdje će nastupiti Tamburaški sastav Astal, a oni će biti lijepi uvod u Retrospektivu. Lani je Požega odala počast kralju tamburaške glazbe Krunoslavu Kići Slabincu, a ove godine prisjetit ćemo se više od dvadeset skladbi koje su obilježile požeški festival, ponajprije zlatne devedesete godine prošlog stoljeća. Novost je ove godine druga pozornica smještena nasuprot glavne. Na njoj će nakon Retrospektive koncert održati Indira & Slavonia band, a zatim na glavnoj pozornici nastupaju Džentlmeni & Lidija Bačić Lille. U sklopu nastupa održat će se i njihov međusobni tamburaški Soundclash.“ – rekao je Saša Botički.

Cijeli popis eminentnih solista koji će nastupiti u Retrospektivi možete pronaći ovdje.

Uoči Večeri novih tamburaških pjesama Zlatnih žica Slavonije, na glavnoj pozornici bit će održan koncertni susret tamburaških sastava pod nazivom Tambura nas spaja.

„Treće večeri će nam na susretu tamburaških sastava sudjelovati stariji tamburaški orkestar TD Ferdo Livadić i vokalni sastav Samoborke iz Samobora, Panonski tamburaški orkestar iz Mađarske te Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice. U nedjelju 3. rujna bit će predstavljene nove skladbe, uz izravan prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije.“ – dodao je Saša.

1. BERDE BAND – Pukni žico
(Krunoslav Dražić – Nedo Zuban – Berde Band)
2. SLAVONSKI DUKATI – Kapa
(Ivica Grujo – Ićo)
3. MIROSLAV ŠKORO – Volim život*
(Miroslav Škoro – Josip Plivelić/Miroslav Škoro – Ivica Plivelić Iva/Željko Nikolin)
4. SLAVONSKE LOLE – Što stariji to sam luđi
(Franjo Ivić – Miroslav Kurcinak – Mario Zbiljski)
5. ŠOKCI – Kad se dado nakreše
(Siniša Đukić – Branimir Mikić/Siniša Đukić – Stjepan Rudinski)
6. STJEPAN JERŠEK ŠTEF – Znam da nisam više mlad*
(Stjepan Rudinski – Davor Magušić – Stjepan Rudinski)
7. RAVNICA – Još mi možemo
(Saša Rališ – arr. Stjepan Rudinski)
8. MARIJA PAVKOVIĆ SNAŠA – Žena voli jednom u životu
(Stjepan Rudinski – Goran Ivanović Lac – Stjepan Rudinski)
9. IVAN ŠTIVIĆ – Dolazim ti majko*
(Ivica Plivelić Iva – Josip Plivelić – Ivica Plivelić Iva)
10. VIKTORIJA KULIŠIĆ ĐENKA & NENAD VETMA – Kad zbog Đenke suze krenu
(Ante Toni Lasan – Alen Dešić – Ante Toni Lasan)
11. FIJAKER – Balada o didi
(Mirko Šenkovski – Geronimo – arr. Goran Rusan)
12. CURE IZ CENTRA – Dala sam godine
(Ivica Plivelić Iva)
13. JOSIP PAULIĆ feat. Rockoko Orchestra – Pao mrak
(Boban Dževerdanović – arr. Damir Butković Budo)
14. ORKESTAR HRVOJA HARKANOVCA – Zbogom
(Luka Senčić/Karlo Lukačević – arr. Hrvoje Harkanovac/Dario Harkanovac)
15. BORIS ĆIRO GAŠPARAC – Slavonije bit’ će…
(Blaž Andračić – arr. Blaž Andračić/Toni Eterović)
16. ĐUKA ČAIĆ – Nisam znao da sam taki
(Toni Eterović – Nikola Kristić – Toni Eterović/Krunoslav Dražić)
17. VLATKA KOPIĆ TENA – Hajde dođi mi
(Vjekoslav Dimter – Damir Bačić – Željko Nikolin)
18. DŽENTLMENI – Umoran sam
(Darko Čuvidić – Željko Krznarić – Darko Čuvidić/Željko Nikolin)
19. DYACO – Zaključane kapije
(Željko Zovko – arr. Bojan Šalamon – Shalla/Toni Ćosić)
20. POSEGANA – Poleti sa mnom
(Dominik Blaževac – Dominik Blaževac/Matija Ivanković – Posegana)
21. VRANAC – Lanjski snijeg
(Mario Vestić – arr. Branimir Jovanovac/Zlatko Galik)
22. STJEPAN MLIKOTA STJEPKO – Zora pusta
(Stjepan Rudinski – Mijo Bijuklić – Mišo – Stjepan Rudinski)

Cijeli razgovor možete poslušati na našem Mixcloud kanalu i vidimo se na festivalu Zlatne žice Slavonije!