Gospodarstvo

Andrej Babiš, većinski vlasnik Agronoma, oslobođen optužbi za prevaru

09-01-2023 • 12:34
Rva
Češki sud oslobodio je danas bivšeg premijera Andreja Babiša optužbe za navodnu prevaru vezanu uz subvencije EU-a čime je povećao njegove izglede na ovotjednim predsjedničkim izborima

Češki sud oslobodio je danas bivšeg premijera Andreja Babiša optužbe za navodnu prevaru vezanu uz subvencije EU-a čime je povećao njegove izglede na ovotjednim predsjedničkim izborima na kojima slovi kao jedan od favorita.

Krajem 2021. godine požeška tvrtka Agronom potpisala je kupoprodajni ugovor s predstavnicima Agrofert grupe, jedne od najvećih čeških kompanija. Agrofert, u vlasništvu Andreja Babiša, preuzeo je 70% vlasništva u Agronomu, a Darko Aračić zadržao je preostalih 30% udjela. Agrofert je holding tvrtka, jedna od najvećih u Češkoj, koja upravlja poljoprivredom, prehrambenom, kemijskom, građevinskom, logističkom, šumarskom, energetskom i masovnom industrijom u Europskoj uniji i Kini s više od 250 tvrtki kćeri.

Tužiteljstvo je tražilo za Babiša novčanu i uvjetnu kaznu zatvora, optuživši ga da je nezakonito prisvojio oko dva milijuna eura namijenjenih izgradnji rekreativno-kongresnog centra u blizini Praga. Babiš, koji je nije nazočio izricanju presude, od početka je negirao bilo kakve nepravilnosti i zlodjela, a u svojoj završnoj riječi u petak je na sudu rekao da je njegov slučaj bio politički motiviran. “Cijelo suđenje je namješteno, ono je političke naravi, nikakvi dokazi nisu predočeni”, rekao je Babiš novinarima.

Sa svojom strankom ANO, trenutno u opoziciji, 63-godišnji Babiš želi osvojiti predsjednički mandat i zamijeniti svog čestog saveznika Miloša Zemana kojemu mandat istječe u ožujku. Presuda bi Babišu mogla uvećati izglede na izborima i prema anketama on je vrlo blizu svojim suparnicima Petru Pavelu i Danuši Nerudovoj. Prvi krug izbora održava se u petak i subotu i ne očekuje se pobjeda niti jednog kandidata. Drugi krug izbora između dvoje kandidata s najviše ostvarenih glasova najvjerojatnije će se održati 27. i 28. siječnja.