Scena

Aktivnosti i broj članova HPD-a Gojzerica rastu iz godine u godinu

15-06-2023 • 12:46
Rva
Gošća emisije „Jutro s Matkom“ bila je danas Martina Keller, članica Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica

Gošća emisije „Jutro s Matkom“ bila je danas Martina Keller, članica Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica. Ovo društvo vrlo dinamično provodi 2023. godinu, a jedna od posljednjih aktivnosti je 5. Opća planinarska školu HPD-a Gojzerica, dovršena sredinom svibnja.

O kakvoj je školi riječ pojasnila je gošća.

– Mlado smo planinarsko društvo, nastalo 2017. godine, no već smo održali petu planinarsku školu. Nastojimo organizirati jednu godišnje. Ovogodišnja škola je trajala dva mjeseca, od 1. ožujka do 17. svibnja, i provodila se u Požegi. Imali smo 24 polaznika, a od toga njih 22 je položilo ispit i završilo školu. Zanimljivo je da su nam se ove godine u školi priključili i planinari iz susjednih Našica, iz Planinarskog društva Krndija. Teme škole su zanimljive: Poznavanje planina, Zaštita prirode, Meteorologija, Planinarska etika, Oprema, Priprema za odlazak u planinu, Boravak u planinama, Kretanje u planinama, Korištenje tehničke opreme, Čvorologija, Orijentacija, Opasnosti u planinama, Spašavanje u planini i HGSS, Prva pomoć i drugo. Predavači se izmjenjuju što daje na zanimljivosti škole. Ove godine sudjelovali su kao predavači iskusni planinari, licencirani vodiči HPS-a, stručni predavači Stanice HGSS-a Požega i instruktori Stanice vodiča Slavonija. Tijekom škole polaznici kreću i na svoje prve izlete.

Zatim je uslijedio izlet na prekrasne Lisičine, pomalo zaboravljeni biser naše  Slavonije?

Da, do rata je Arboretum Lisičine bio u punom sjaju s velikim planovima za budućnost, no u ratu je devastiran kao i cijelo to područje. Ono što je ostalo je prekrasno bilje, od crnogorice do cvjetnica i zato ga posjećujemo. Za vaše slušatelje ću pojasniti gdje se on nalazi. Arboretum je u blizini Voćina, ide se u smjeru Huma i dalje se prate putokazi za selo Lisičine. Uvijek ga posjećujemo u svibnju jer tada cvjetaju rododendroni raznih boja koji svojim cvatom oduševe svakoga tko se tamo zatekne. U povratku smo posjetili i Geo info centar u Voćinu  i doživjeli pravu avanturu u njihovom kinu.

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga, organizirali ste pravu potragu za blagom za naše najmlađe sugrađane. Kako je to izgledalo i kako ste uopće došli na tu ideju?

Ideja je krenula od naše članice društva Anite Savić koja je i osmislila ovu planinarsku igru u prirodi. Drugu godinu je održavamo i sve više djece nam dolazi. Zabavno je i svi se dobro počastimo na kraju. Djeca su podijeljena u grupe s jednim planinarom i dobiju zadatke na papiru. Zadatci su jednostavni npr. da pronađu list bršljana, da snime mrave, da fotografiraju koprivu, nađu plod kestena i sakupe par komada smeće u vrećicu. Na kraju slijedi jednostavan kviz o planinama i prirodi. Puno djeca kroz ovakve igre nauče o biljkama, uživanju u aktivnostima u prirodi na način da se ona ne uništava i već čuva. Lijepo je vidjeti da nakon čašćenja s hrpom slatkišima koji su bili ujedno i blago u ovoj igri iza djece nije ostao  ni najmanji komadić smeća.

Jedna uistinu hvalevrijedna akcija, održala se početkom ovog mjeseca. Radi se o prvom planinarskom izletu za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom „Pruži mi ruku“?

Kada smo planirali prošle godine izlete izrazila sam želju da bih voljela naći planinarsku stazu u kojoj bi i naši slijepi sugrađani mogli uživati i doživjeti čari planinarenja. Moje kolege iz Gojzerice su podržali tu ideju i rekli su da će pomoći u vođenju slijepih osoba na tom izletu.  Onda smo tu ideju prezentirali našoj Udruzi slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije i svidjelo im se i pomogli su maksimalno u organizaciji, posebno gđa. Ivana Štefanac.  Planirali smo ga za svibanj no kiša nas je omela par vikenda i evo uspjeli smo 4. lipnja. Sudjelovalo je 10 slijepih i slabovidnih osoba i 14 videćih.  Ovaj izlet nije nekakva novina, jer poznato je da slijepe osobe mogu planinariti i uživaju u planinarenju kroz neke druge istančanije osjete ne samo vidom. U urbanim sredinama poput Zagreba postoje specijalizirana društva za slijepe koji već dugo planinare  i bili su i na Slavonskim gorjima. Naš izlet je poseban po tome što ga je organiziralo jedno slavonsko planinarsko društvo i drago nam je da uspješno prošlo.

Kakvi su bili dojmovi polaznika?

Svi smo taj dan bili jako sretni, lijepo je sve pošlo. Svaka slijepa osoba je imala svog vodiča koji je opisivao sve zanimljivosti na koje smo nailazili. Bilo je sunčano vrijeme, a staza kojom smo hodali je pratila tok potoka Dubočanka koji je zbog kiše bio baš bogat vodom, brzcima i nekoliko vodopada, pa su sudionici uživali u zvuku žubora vode. Bazga je cvjetala i zrak je bio svjež i mirisan. Na kraju smo zajedno doručkovali u prirodi.

Hoće li u budućnosti biti sličnih akcija?

Da 25. rujna planiramo veći izlet u suradnji sa Hrvatskom planinarskim savezom i sekcijom za osobe s invaliditetom izlet za slijepe planinare iz cijele Hrvatske.

Kakva je situacija s upisom u HPD Gojzericu?

Članarina za seniore je 15 eura (članska markica plave boje), članarina za djecu i mladež 5 eura (članska markica zelene boje), a članarina za umirovljenike 10 eura (članska markica crvene boje). Simboličnom cijenom članarine za mlade želimo privući više mladih osoba u društvu i rušiti predrasude da ljudi planinare kada ostare i ne mogu se više baviti drugim sportovima. Time mlade ljude uvodimo u jedan zdrav stil života, a oni imaju pred sobom puno godina da uživaju u planinarenju kako u Hrvatskoj tako i van naših granica. Planinarenje nije skup sport i to mu je isto jedna prednost pred mnogim drugim sportovima. Sve informacije o upisima, članstvu i novostima možete pronaći na službenim Facebook i web stranicama društva. Puno pažnje se posvećuje medijima, sve informacije se mogu naći na Gojzericinoj FB stranici i web stranici, a često smo prisutni i u drugim medijima.