Društvo

Akcija policije: Koliko iznosi kazna za nekorištenje pojasa?

14-01-2023 • 11:28
Rva
"Mi danas želimo osvijestiti naše sugrađane koliko je bitno koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima, s naglaskom za zadnja sjedišta."

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske će tijekom vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Provodit će se i nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Osim toga, tijekom ove subote će se provoditi preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, a posebice na stražnjim sjedalima.

“Sudionike u prometu napominjemo da su obvezni koristiti sigurnosne pojaseve na svim sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi. Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta stoga upozoravamo sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa. Tijekom prošle godine imali smo ukupno 1147 prekršaja za nekorištenje sigurnosnog pojasa, za koje Zakon predviđa kaznu od 130 eura. Mi danas želimo osvijestiti naše sugrađane koliko je bitno koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima, s naglaskom za zadnja sjedišta.”

“Imamo određene informacije s terena, da osobe posebice mlađe populacije nisu upoznate s propisanim i obaveznim Zakonom o korištenju pojasa. Isto tako, određene ankete pokazuju da se svega 15% osoba veže na zadnjem sjedištu. Tijekom prošle godine imali smo ukupno četiri osobe teško tjelesno ozlijeđeno, a isto tako osam osoba lakše tjelesno ozlijeđeno, za koje smo utvrdili da nisu koristili pojas. U 2021. godini, od ukupno pet smrtno stradalih slučaja, za dvije osobe je utvrđeno da nisu koristili pojas.” – rekla je Ivana Radić, voditeljica Službe za javni red i sigurnost. Policijske uprave požeško-slavonske.