Gospodarstvo

Agronom, Poljoprivreda Lipik i Oroz pharm dobitnici Zlatne kune

05-10-2023 • 13:00
Održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega. Također je istaknuto kako je ukupan broj svih zaposlenih u Županiji prešao 20 tisuća dok je broj nezaposlenih pao na oko 10%.

Održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega. Tradicionalno se svake godine dodjeljuju Zlatne kune, plakete za najuspješnije malo, srednje i veliko trgovačko društvo u protekloj godini. Stanje gospodarstva u protekloj godini obrazložio je predsjednik Županijske gospodarske komore Goran Šutalo.

“Gospodarstvo Požeško-slavonske županije nastavilo je s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Analizirani su podaci o poslovanju 1069 trgovačkog društva koji su predali financijska izvješća za poslovanje u 2022. godini. Poduzetnici u županiji ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 826 milijuna eura što predstavlja rast 13% od odnosu na prethodnu godinu. Također, nastavljen je trend rada s dobiti te je dobit iznosila 34 milijuna eura. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u trgovačkim društvima je rasla te u 2022. iznosi 782 eura. Tvrtke sa sjedištem u Požeško-slavonskoj županiji i u 2022. nastavile su s pozitivnim petogodišnjim trendom rasta izvoza roba i usluga te je u istom razdoblju on udvostručen. Također, važno je za istaknuti kako je ukupan broj svih zaposlenih u Županiji prešao 20 tisuća dok je broj nezaposlenih pao na oko 10%.” – rekao je Goran Šutalo, predsjednik Županijske gospodarske komore.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić zahvalio se svim poduzetnicima, bili oni mali ili veliki, na svom doprinosu gospodarstvu u gradu.

“Dodjela nagrada najuspješnijima u poduzetništvu i gospodarstvu ima poseban značaj jer znamo s kakvim se sve problemima nosite. U ovo vrijeme brze izmjene tehnologija, velikih ulaganja, nedostatka radne snage zbog različitih globalnih poremećaja – teško je biti dobar, teško je biti uspješan, a pogotovo je teško biti među najuspješnijima. U ime svih građana Požege čestitam svima koji su dobili ovo izuzetno vrijedno priznanje. Kao Grad trudimo se u onom dijelu u kojem je naša zadaća, osigurati one uvjete koji su vama i vašim zaposlenicima potrebni, a vezani su za život ovdje u Požegi, kao što su škole, vrtići. Trudimo se u tome dijelu doći do neke točke gdje to neće biti problem, molimo za još malo strpljenja jer ne ide to tako brzo kako bi mi htjeli. Čestitam svima drugima koji nisu nagrađeni, nikad ne mogu svi biti i nadam se da će doći neka lakša vremena, iako se uvijek pitamo što to lakše točno znači. Vi najbolje znate s čime se sve nosite u poslu, a na naša je dužnost da nam vrata budu otvorena 24 sata dnevno kao nekakva vrsta pomoći.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić čestitala je svim poduzetnicima na njihovim rezultatima, a posebno je naglasila važnost rada kad su u pitanju sve bolji rezultati iz godine u godinu, pogotovo kod onih koji su Zlatnu kunu dobili već nekoliko puta.

“Hvala vam svima koji svojom poduzetničkom vizijom, strategijom, svojom odvažnošću i hrabrošću u ovim teškim i izazovnim vremenima kreirate nove proizvode, nove usluge, otvarate nova radna mjesta i naravno najviše utičete na gospodarski razvoj cijele naše županije. Hvala na toj odvažnosti i hrabrosti jer biti poduzetnik danas je jednako teško i kao prije pet godina i prije 30 godina. Sama potičem iz obrtniče obitelji i često naglašavam da kad netko od prvih životnih trenutaka u vas usadi da je rad ono što oplemenjuje i ono što stvara. Uvijek ću se osjećati kao da sam poduzetnik i na bilo kojoj poziciji pokušati pomoći da poticajno okruženje koje se za poduzetništvo stvara na području naše županije bude još kvalitetnije. Čestitam svim dobitnicima danas, neki od njih su i ponavljači. Mene su učili da kada želiš ostvariti uspjeh, moraš trčati najviše što možeš, ako želiš biti prvi moraš dati još više, ali ako želiš ostati na tom prvom mjestu, onda to još moraš udvostručiti.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Zlatnu plaketu za najuspješnije malo trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Oroz pharm d.o.o. iz Pleternice.

Tvrtka Oroz pharm d.o.o. osnovana je 1998. S radom je započela u malom iznajmljenom prostoru u Pleternici s vlasnikom Pericom Orozom kao jedinim zaposlenikom. 2002.tvrtka se seli u vlastiti prostor u Pleternici gdje su sjedište, poljoprivredna ljekarna te centralno skladište, dok 2014.g otvaraju poslovnicu u Požegi. Tvrtka danas broji 11 zaposlenih od kojih je više od 50% zaposlenih visokoobrazovanih agronomske i prehrambene struke. Većina zaposlenih su dugogodišnji zaposlenici, što vlasnik tvrtke ističe kao jedan od najvećih uspjeha u proteklih više od 25 godina rada. U 2022. ostvarili su 2,6 milijuna eura prihoda što je rast od 34%, dok je dobit rasta 17% te je iznosila 136 tisuća eura.

Zlatnu plaketu za najuspješnije srednje trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Poljoprivreda Lipik d.d. iz Lipika.

Poljoprivreda Lipik d.d. osnovana je 1938. Do Domovinskog rata imala je 370 zaposlenih i 3500 ha vlastitog zemljišta. Danas su rijedak primjer maloga i radničkoga dioničarstva u Hrvatskoj s 28 zaposlenih. Bave se ratarstvom na 1000 ha, stočarstvom gdje vrše tov junadi s kapacitetom od 400 junica po turnusu te uslugom skladištenja i sušenja žitarica u silosima kapaciteta 24 000 tona. U 2022. ostvarili su 6 milijuna eura prihoda, te 1,6 milijuna eura dobiti, što predstavlja rast od 240%. Izvoz im čini više od polovice prihoda s rastom od 43%. Ovo im je 3. Zlatna kuna.

Zlatnu plaketu za najuspješnije veliko trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Agronom d.o.o. iz Požege.

Tvrtka  Agronom d.o.o. Požega osnovana je 1996. godine. Kontinuiranim razvojem i ulaganjima u tvrtku, Agronom se svrstao među vodeće tvrtke na području trgovine poljoprivrednim proizvodima, poljoprivrednom mehanizacijom te repromaterijalom za poljoprivredu. Ekskluzivni su uvoznik, prodavatelj i serviser poljoprivrednih traktora, te renomiranih svjetskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Maloprodaja se odvija kroz 77 poljoprivrednih ljekarni i 3 novootvorena agro centra na području kontinentalne Hrvatske, te kroz veleprodaju na domaćem i inozemnom tržištu. U 2022. ostvarili ukupne prihode od 167 milijuna eura uz rast od 63%, dok je dobit iznosila gotovo 7 milijuna eura uz rast od čak 135%. Izvoz im je rastao za 77% te je iznosio 60 milijuna eura. Zapošljavaju 420 djelatnika te kontinuirano povećavaju plaće koje su u 2022. rasle 30%. Ovo im je ujedno i treće priznanje Zlatna kuna.