Politika

Županica Jozić darivala prvašiće s područja općine Brestovac

05-09-2022 • 10:15
Rva
Županica Antonija Jozić posjetila je prvašiće Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu zajedno s načelnikom Općine Brestovac Zdravkom Mandićem i ravnateljem Markom Buće.

Danas je svoj prvi dan škole imalo 590 prvašića u Požeško-slavonskoj županiji. Županica Antonija Jozić posjetila je prvašiće Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu zajedno s načelnikom Općine Brestovac Zdravkom Mandićem, ravnateljem Markom Buće te pročelnicom Sunčicom Bajić. Županija je u suradnji s Gradovima i Općinama za sve prvašiće osigurala paketiće koji sadrže sve što je potrebno novim školarcima za njihove prve dane školovanja.

„Na prvi dan nove školske godine 2022./2033., posjetili smo Osnovnu školu Dragutina Lermana ovdje u Brestovcu, gdje smo već tradicionalno darivali naše prvašiće. Ove godine imamo upisano 590 učenika prvih razreda osnovnih škola, razlika je od prošle godine kada smo ih imali 600. Ovdje u Brestovcu je učenika u školi 14, u matičnoj školi sedam i ostalih sedam po područnim školama. Što se tiče poklona koji su darovani učenicima, oni su paketići koji će im pomoći u prvim danima škole – bilježnice, olovke, likovne mape i sve što njima treba. Ove godine smo to napravili na način da je polovicu iznosa financirala Općina, a polovicu Županija, radi se u iznosu od 40 tisuća kuna za sve učenike.“

„Poželjeli smo svim učenicima sretan početak nove školske godine, naravno to isto želimo svim učiteljima i nastavnicima, te svim djelatnicima škole. Vozače pozivamo na oprez s obzirom na to da od danas imamo nove prvašiće na ulicama koji su još možda nesigurni u koracima, malo obratimo pozornost na njih.“

„Ono što bi svakako istaknula, došli smo u školu koja je uistinu lijepa i obnovljena škola, ali bez obzira na to i dalje će se nastavljati određene investicije. U dogovoru s ravnateljem Markom Buće, u narednom periodu će se rekonstruirati kotlovnica u školi, a onda ovisno o fazama radova, radit će se ulaganja i u školskoj kuhinji, vrijednost investicije je negdje oko 800 tisuća kuna.“  – rekla je županica Antonija Jozić.

Na broj upisane djece osvrnuo se i načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić te je naglasio kako se moramo nadati promjeni takvih trendova.

„Budući da Općina nema osnivačka prava nad osnovnim školama, mi radimo i potpomažemo radu škole o naših učenika. Kroz ovaj vid poklona za prvašiće, ali i kroz nabavku svih radnih materijala za sve učenike i za organizaciju male škole, što bude oko 250 tisuća kuna godišnje. Mi kao Općina izdvajamo za rad Osnovne škole, a puno prije smo sudjelovali i u uređenju sportske dvorane i novog dijela škole. Nažalost, jedino što se pokazuje ne samo kod nas, manje je djece. Stvaramo sve bolje i bolje uvjete, ali nažalost, manji je broj djece – za sada.“ – rekao je načelnik Zdravko Mandić.

Ravnatelj Osnovne škole Dragutina Lermana Marko Buće zahvalio se županici i načelniku na današnjem posjetu.

„Uz matičnu školu imamo četiri područne škole, ukupno je 221 učenik upisan. Za razliku od prošle godine to je preko 20 učenika manje. Nažalost to je trend koji se događa svakim danom i naše područne škole su već ugrožene, ali ove godine će još izdržati. Škola je krenula normalno, bez ikakvih problema, prijevoz nam je osigurala Županija. Već nekoliko godina Općina sudjeluje u nabavci radnih materijala, zahvaljujem se načelniku, zahvaljujem se županici na budućim investicijama koje je spomenula.“ – rekao je ravnatelj Marko Buće.