Scena

Znate li koga bi zvali svojim tetkićem, ujakovićem i stričevićem?

28-10-2022 • 08:13
Rva
Znate li koga bi zvali svojim tetkićem, ujakovićem ili svojim stričevićem?

Rodbinski nazivi su nazivi koji opisuju rodbinski odnos dvije osobe. Terminologija srodstva opisuje sve postojeće rodbinske sustave i njihove nazive. Različita društva različito klasificiraju rodbinske odnose i stoga koriste različite sustave terminologije srodstva. U hrvatskome je jeziku mnoštvo rodbinskih naziva, za razliku od nekih europskih jezika, na primjer engleskoga, koji su u tome području mnogo oskudniji.

Svi znamo izraze koje koristimo, to su otac i majka, baka i djed, ujak i ujna, stric i strina, te bratić i sestrična. No, što kad bi vam rekli da zapravo postoji još naziva koje danas malotko, pa gotovo nitko, ne koristi.

Znate li koga bi zvali svojim tetkićem, ujakovićem ili svojim stričevićem?

Zapravo postoji cijelo stablo naziva za rodbinske odnose koji imaju svoje objašnjenje, pa su tako tetkić i tetkična s očeve strane, a odnose se na djecu očeve sestre. Isto tako, stričević i stričevična su djeca očeva brata.

S majčine strane pak imamo ujakovića i ujakovićnu, nazive za djecu majčinog brata. Za nazive djece majčine sestre ponovno koristimo tetkić i tetkična.

Sami pogledajte cijelo obiteljsko stablo i zaboravite sve što ste ikad znali o rodbinskim nazivima.