Scena

Zlatna Slavonija njegujući tradiciju ulaže i u nove koncepte i edukaciju u enogastronomiji

19-03-2022 • 15:25
Rva
U Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba fotografija Slavonija Gastro Art - Fine Dining - creative cuisine by Damir Sertić – „Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način“

U petak 18. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba fotografija Slavonija Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić – „Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način“. Autor fotografija je Alen Kocić Koc, a recepte je osmislio chef Damir Sertić.

Prilikom otvorenja  županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je važnost edukacije mladih kadrova i prepoznavanja bogatstva lokalne gastronomije te dodala: „Danas smo vidjeli spoj tradicijske kuhinje s modernom gastronomijom kao prikaz da ono što imamo treba razvijati. Imamo bogatstvo u Požeško-slavonskoj županiji – u Požegi i u svim ostalim gradovima i općinama.

Vrhunska vina s naših prostora već su prepoznata, a radi se i na daljnjem razvoju. Imamo i odličnu kuhinju i zato je ovaj projekt izvanredan u kontekstu da osvijestimo naše gastronomsko bogatstvo te da ga prezentiramo na suvremen način. U tom kontekstu uistinu sam ponosna da smo mi kao Županija zajedno s Gradom Požegom i dvije turističke zajednice bili uključeni u ovaj projekt. Zahvaljujem i sponzorima, ali svakako moram spomenuti i Obrtničku školu čiji su učenici večeras s nama, a i pokazali su nam što su sve naučili delicijama koje smo danas kušali.“

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović tijekom otvorenja posebno je istaknula da je izložba nastavak radionice održane krajem siječnja 2022. u Svečanoj dvorani Gloria, tijekom koje je Best Artistic World Masterchef Damir Sertić edukacijom učenika Obrtničke škole Požega predstavio tradicionalni slavonski svatovski meni kroz fine dining. Ideja projekta je pokazati da se sva tradicionalna slavonska gastronomija može pripremiti kao fine dining, a uz tradiciju koju Slavonija njeguje ovime se otvaraju vrata i drugim pristupima za koje se nadaju da će naći mjesto na jelovnicima objekata, istaknuli su sudionici projekta.

Izložba je otvorena uz potporu Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Gradske knjižnice Požega koja upravo slavi godinu dana djelovanja u novom prostoru, a partner projekta ugledna je Vinarija Kutjevo.

(Light komunikacije)