Sport

Ženski nogometni klub Slavonija Požega obilježio prvu godinu rada

12-04-2022 • 07:14
Tena Protić
Roberto Bognar i Rafael Rezo rekli su više o radu kluba, ali i o razlici treniranja s curama i dečkima u ekipi.

Ženski nogometni klub Slavonija Požega prvi je registrirani ženski klub u Požeško-slavonskoj županiji,  a prošlog tjedna obilježili su prvu godinu svog postojanja i rada. U jutarnjoj emisiji kod Matka bili su jedan od osnivača kluba i trener Roberto Bognar i sportski direktor Rafael Rezo. Oni su rekli više o radu kluba, ali i o razlici treniranja s curama i dečkima u ekipi.

Za početak vratimo se unatrag tih godinu dana pa nam ispričajte kako je došlo do osnivanja prvog ženskog nogometnog kluba na ovim prostorima?

„Imali smo ideju dosta dugo, brat Dino i ja, uz pomoć oca i strica te uz pomoć obiteljskih prijatelja Rafaela i još nekih. Nikako nismo nalazili pravo vrijeme da to sve ukomponiramo, onda smo jednom samo sjeli za stol i rekli „Idemo u to!“. Osnovali smo klub i godinu dana funkcioniramo, ja bih rekao dobro.“ – rekao je Roberto Bognar

„Imamo nekih poteškoća u financiranju kao i svaka nova udruga u gradu Požegi. Nove udruge dvije godine nemaju pravo za nekakvu financijsku pomoć. Mi se tu još snalazimo, ali uz nas 5 to jako dobro funkcionira.“ – dodao je Roberto Bognar.

Roberto je također rekao kako klub sada proji 56 registriranih igračica u kategorijama seniorke, pioniri i juniorke.

„Seniorke se natječu u 2. Hrvatskoj ženskoj nogometnoj ligi skupine B, a pionirke se natječu s početnicima u muškom uzrastu. Prijavili jesmo ekipu za natjecanje ali prijavio se još samo Nogometni klub iz Vinkovaca, pa nismo moglo formirati ligu s dva kluba. Iz tog razloga igraju s dečkima, i imamo treću kategoriju, to su one najmanje od 7-8 godina. One imaju turnirski sistem natjecanja, isto s dečkima u Županijskoj ligi.“

„Za seniorke sam ja trener, uz pomoć Rafaela. Pionirke vodi brat Dino uz pomoć Josipa Dupora, znači ukupno četiri trenera.“ – dodao je Roberto.

Također su iz perspektive trenera odgovorili koja je to razlika u radu s curama i dečkima u ekipi.

„Ja kao trener mogu reći da sam nov u tome i još se snalazim, ali ima puno stvari. S dečkima možeš biti slobodniji, možeš im svašta reći, ovdje moraš malo paziti na cure da ih ne uvrijediš. To su sad većinom cure koje su pred pubertetom, ženski problemi, problemi u školi. Uvijek imaš neku dozu, malo sam sebe uhvatiš gdje nisi trebao nešto reći.“

„No, uglavnom sve pozitivno mogu reći, jako mi se sviđa. Cure su čak bolje od dečki, više slušaju. Dečki većinom u tim godinama su „frajeri“ koji gledaju sebe, to su te pubertetske godine, cure su malo mirnije.“ – naglasio je Roberto.

Prošle godine odmah ste ušli u novu sezonu 2. Hrvatske ženske nogometne lige skupine B, kako ste zadovoljni rezultatima?

„Trenutno smo posljednji na ljestvici, što uopće nije problem jer svi klubovi kad se osnuju, najteži je taj početak. Trener Roberto i ja smo vrlo zadovoljni kako cure napreduju, jer kad se sjetim tog prvog treninga u 8. mjesecu i sad ovih treninga. Stvarno se vidi ogroman pomak. To se vidi u ovim utakmicama jer nas nitko nije pobijedio 10:0, kao što su rezultati u skupini A.“ – rekao je Rafael.

„Recimo anegdota od jučer, nakon utakmice u Višnjevcu, gdje su domaćini komentirali kako smo zadnji, a da smo jučer po nekim nogometnim elementima bili bolji od njih. Ti neki komentari klubova protiv koji igramo nam daju do znanja da stvarno dobro radimo i da cure dobro napreduju.“ – dodao je Rafael Rezo.

Teren na Stadionu Slavonije u Požegi još nije spreman, stoga cure svoje treninge i domaće utakmice imaju na terenu Croatije iz Mihaljevaca.

„Nažalost zbog tog nevremena na Stadionu Slavonije trenutno nemamo uvjete da bi igrali službene utakmice. Tu su nam priskočili u pomoć naši prijatelji iz Mihaljevaca, koji su nam ustupili svoj teren za treninge i odigravanje službenih utakmica. Tako da naše seniorke nastupaju u Mihaljevcima, dok naše mlađe kategorije igraju sve utakmice u gostima kako smo se dogovorili. Jednu utakmicu smo zbog poklapanja naše utakmice i kluba Croatia iz Mihaljevaca, morali odigrati u Kuzmici, gdje se ovim putem zahvaljujemo i njima na ustupljenom terenu.“ – rekao je Rafael.

Prva godina je iza vas, koja su vaša nekako najveća očekivanja za ovaj klub, kakav uspjeh biste voljeli vidjeti?

„Da prva godina je iza nas, rezultati kao što je rekao Rafael nisu na nekoj zavidnoj razini, ali ja sam siguran da će kroz godinu ili dvije, i nas nešto pitati u toj ligi. Uvijek smo bili „al pari“, u nekima čak i bolji. Baš tu utakmicu u Kuzmici igrali smo s Mikanovcima, vodili smo 1:0, do zadnje minute prvog poluvremena. Onda smo u 45 minuti dobili gol za 1:1, malo smo se malo ispromašivali, u 90 minuti dobili gol za 1:2.“ – rekao je Roberto.

„Kažem novi smo u tome, snalazimo se, a naša nekakva očekivanja su da podignemo taj klub u višu ozbiljniju razinu. Kroz nekih do 5 godina napasti i tu prvu ligu kad se cure malo uhodaju, malo pohvataju sve te nogometne elemente. Plan za iduću godinu je oformiti kadetkinje jer u tom uzrastu 2007.-2008. godišta imamo negdje 17 cura. Tako da ćemo od iduće godine krenuti 99% u natjecanje s kadetkinjama.“ – dodao je Roberto Bognar.

Odaziv je jako dobar i interesa za ženski nogomet ima.

„Iskreno i moje osobno mišljenje, iznenadio sam se u početku. Znam da svi kažu „nogomet je muški sport“, ali kao što vidimo, ženski nogomet se sve više diže. Tu je i ta naša reprezentacija koja je sve bolja. Tako da ugodno sam iznenađen odazivom i nadam se da će biti sve bolje.“ – rekao je za kraj Roberto Bognar.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku

Foto: ŽNK Slavonija Požega