Društvo

Zdravko i Višeslav pohađali ispit za vodiče u zimskim uvjetima

28-03-2022 • 07:29
Tena Protić
Ispit za planinarske vodiče B standarda je održan u Sloveniji blizu Kranjske gore, na području Triglavskog parka podno Vršiča.

Proteklog vikenda održan je ispit za planinarske vodiče B standarda, prema propisima Hrvatskog planinarskog saveza. Ispit je održan u Sloveniji blizu Kranjske gore, na području Triglavskog parka podno Vršiča.

Standard pokriva vođenje u zimskim uvjetima uz korištenje alpinističke (tehničke) opreme, kao što su: dereze, krplje, cepin, pojas, kaciga, užad, zamke, karabinjeri, gurtne i ostalo. Ovaj ispit uspješno su pohađala dva predstavnika Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica, Zdravko Matičević i Višeslav Turković, s time da su bili i jedini predstavnici Slavonije.

Ispit je proveden kroz dva dana u zimskim i snježnim uvjetima, tijekom kojih su vodiči ispitani iz 10 područja: kretanja po snijegu, kretanja pomoću dereza i cepina, kretanja s krpljama, ispitivanja kvalitete snijega, izrade snježnog bivka, prelaska lavinski izloženog područja, spašavanja u zimskim uvjetima, orijentacije u zimskim uvjetima, izrade sidrišta i vođenja u zimskim uvjetima.