Društvo

“Zaželi – program zapošljavanja žena“ ide dalje!

12-05-2022 • 09:42
Tena Protić
Nakon dva uspješna poziva projekta „Zaželi - program zapošljavanja žena“ i odličnih povratnih informacija s terena, krajem svibnja kreću prijave za treći poziv programa.

Nakon dva uspješna poziva projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ i odličnih povratnih informacija s terena, krajem svibnja kreću prijave za treći poziv programa. Na taj će se način stvoriti stotine novih radnih mjesta za teže zapošljive žene, koje će našim starijim i nemoćnim sugrađanima pružati skrb i njegu koja im je potrebna.

To je jedinstven projekt kojim Vlada Republike Hrvatske nastavlja jačati socijalnu sigurnost i međugeneracijsku solidarnost, ne na papiru, već u lokalnim zajednicama gdje je to zaista potrebno.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Pozivom će se osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Projektne prijedloge će biti moguće podnositi od srijede, 25. svibnja 2022. godine, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. (ovisno što prije nastupi).

Trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci, u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima – starijim i nemoćnim osobama. Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti.

Starije i nemoćne osobe jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) je pokazala da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao. Dodatno, posljednje dvije godine obilježila je pandemija koja je utjecala značajno na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanja.

Do sada je u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna.

Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Kada je riječ o Gradu Požegi, od 1. prosinca 2017. do 1. travnja 2020. godine provodio se projekt PUK 40 putem kojega je bilo zaposleno 40 žena i to za 392 krajnja korisnika, dok je od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine aktivan bio projekt PUK50 kroz koji je zaposleno 50 žena koje su pomagale 456 korisnika.