Društvo

Zaustavimo sepsu: Gradska knjižnica Požega svijetli u crvenoj boji za prevenciju bolesti

14-09-2022 • 07:19
Rva
Zbog visoke stope smrtnosti, kao i izazova pravovremenog dijagnosticiranja, sepsa je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu čija je pojavnost češća od karcinoma dojke i prostate zajedno.

Zbog visoke stope smrtnosti, kao i izazova pravovremenog dijagnosticiranja, sepsa je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu čija je pojavnost češća od karcinoma dojke i prostate zajedno. Ona je i najčešći uzrok smrti u bolnicama, a poremećaji koje je u zdravstvenom sustavu izazvala pojava COVID-a 19, utjecali su između ostaloga i na broj oboljelih od sepse koji u Hrvatskoj, kao i u svijetu, iz godine u godinu kontinuirano raste.

Unatoč sveukupnom manjem broju pacijenata na bolničkom liječenju, u prošloj godini (2021.), u Hrvatskoj je od sepse bolovalo nešto više od osam tisuća ljudi, no zbog činjenice da kod nas još uvijek ne postoji registar oboljelih i umrlih od sepse, vrlo je teško dati preciznu sliku oboljenja od sepse u našoj zemlji pa se tako na ljestvici 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi.

Budući da su za preživljavanje i oporavak ključni sati, zdravstveni djelatnici iznimno su bitni u prevenciji nastanka sepse, prepoznavanju i ranom pristupu liječenja pa je potrebno što hitnije pristupiti izradi nacionalnih smjernica za liječenje i prevenciju sepse, kojih je svrha ne samo smanjiti broj oboljelih od sepse, već i educirati sve segmente društva o znakovima i ranom prepoznavanju sepse te unaprijediti kvalitetu liječenja u bolničkom sustavu. Naime, ako se sepsa odmah dijagnosticira mogućnost preživljavanja je čak 80 posto.

Upravo s tim ciljem, Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) ove je godine, u suradnji s Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju i parazitologiju te Hrvatskim društvom anesteziologije i intenzivne medicine, predstavilo Radnu skupinu za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse kako bi se unaprijedila edukacija zdravstvenog osoblja i sami bolnički protokoli te postigao manji broj infekcija sepse i bolji ishodi liječenja kod onih koji od sepse obole.

Od ovog po život opasnog stanja u kojem organizam, odgovarajući na infekciju, zapravo uništava vlastite organe i u kojemu dolazi do prodora bakterija u krv i širenja njihovih toksina, svake godine u svijetu oboli 50 milijuna ljudi, a kako bi se dodatno podignula svijesti o važnosti rane dijagnoze gradovi diljem Hrvatske 13. će rujna u večernjim satima zasjati u prepoznatljivoj crvenoj boji koja simbolizira borbu protiv ove bolesti.

Foto: Karlo Hruškar