Društvo

Zašto je 1. travnja Svjetski dan šale?

01-04-2022 • 07:48
Svi smo se barem jednom našalili na 1. travnja - bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili smo se našli na strani onih zeznutih.

Svi smo se barem jednom našalili na 1. travnja – bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili smo se našli na strani onih zeznutih. Opće je poznato da se u svijetu na taj dan obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. No, znate li gdje i kako je ova tradicija započela?

Prvotravanjske su šale običajne u većini europskih zemalja, a poznate su već od 16. stoljeća.

Prvotravanjska šala označava običaj kada osobe 1. travnja jedni drugima smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije. Cilj je da se primjerice članove obitelji, prijatelje, poslovne kolege, itd. želi dovesti u smiješan položaj.

Također nije strano da u novinama, časopisima, i prilozima radijskih ili televizijskih postaja, obavijeste čitatelja ili slušatelja s na prvi pogled vjerodostojnim vijestima “pošalje u travanj”.

Nije poznato kako je nastao običaj, a često se navode sljedeća (nepotvrđena) objašnjenja.

Navodno je 1. travnja djevojka od šesnaest godina nepoznatog imena ponudila tajni rendezvous Henriku IV., kralju Francuske od 1589. – 1610., koji je bio sklon mladim ženama, u diskretnim prostorijama dvorca. Kad se Henrik pojavio u naznačeno vrijeme na sastanku, našao je umjesto mlade djevojke svoju suprugu Mariju de’ Medici.

Drugo objašnjenje navodi kako je 1. travnja, prema predaji bio rođendan ili godišnjica smrti Jude Iškariotskog, koji je izdao Isusa.

Treće objašnjenje kaže da je Francuski kralj Karlo IX. 1564. kroz edikt od Roussillona proveo veliku reformu kalendara i preselio službeni početak godine na 1. siječnja. U nekim regijama Francuske ljudi su dijelom iz neznanja slavili početak godine krajem ožujka.

Možda nikad nećemo saznati točan razlog zašto je ovaj dan dugi niz godina povezan sa šalama, no pripazite da ne nasjednete danas na neku od tih šala.