Politika

Zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru

03-06-2022 • 12:44
Rva
Na temelju Zakona o zaštiti od požara i Statuta Požeško – slavonske županije, županica Požeško-slavonske županije, donijela je Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom

Na temelju Zakona o zaštiti od požara i Statuta Požeško – slavonske županije, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić donijela je Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom.

Zbog dugotrajnih nepovoljnih klimatskih i hidroloških prilika koje pogoduju povećanoj opasnosti od požara, ovom Odlukom zabranjuje se paljenje vatre na otvorenom. Zabrana se odnosi na svako paljenje vatre na svim otvorenim prostorima (poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, odlagališta otpad, gradski parkovi, okućnice i ostali otvoreni prostori) u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2022. godine. Izuzima se paljenje vatre u tipskim ložištima izgrađenim u svrhu pripreme hrane prilikom čaga treba voditi brigu da se poduzmu sve preventivne mjere zaštite.

Nadzor nad primjenom ove Odluke, sukladno Zakonu o zaštiti od požara i Odluci o načinu i uvjetima spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu te o loženju otvorene vatre na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na šumskom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, vrše ovlaštene službene osobe policijske uprave, poljoprivredni inspektori te druge nadležne inspekcije i tijela. Odluka je stupila na snagu 1. lipnja 2022. godine.