Društvo

Vozači oprez – divljač na cesti

20-01-2022 • 10:31
Rva
Na području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj 2021. zabilježeno je ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj 2021. zabilježeno je ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, a od početka ove godine 20.

Najveći broj čine naleti vozila na srneću divljač, pa je tako u protekloj godini zabilježeno 219 naleta. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju – 24 naleta, 21 na jelena, 19 na psa, 13 na jazavca, devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva na nepoznatu životinju i pticu, te jedan nalet na vidru.

Najviše takvih događaja tijekom 2021. godine zabilježeno je na području  u nadležnosti Policijske postaje Požega – 141, zatim na području Policijske postaje Pleternica 103, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 76 naleta vozila na životinje.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Također, upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.