Gospodarstvo

Vlasnik Agronoma planira se kandidirati za predsjednika Češke

01-11-2022 • 07:28
Rva
Gdje mu je kraj?

Prije otprilike godinu dana pisali smo da je požeška tvrtka Agronom, nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, potpisala kupoprodajni ugovor s predstavnicima Agrofert grupe, jedne od najvećih čeških kompanija. Agrofert, u vlasništvu tadašnjeg predsjednika češke Vlade Andreja Babiša, preuzeo je 70% vlasništva u Agronomu, a Darko Aračić zadržao je preostalih 30% udjela.

Agrofert je holding tvrtka, jedna od najvećih u Češkoj, koja upravlja poljoprivredom, prehrambenom, kemijskom, građevinskom, logističkom, šumarskom, energetskom i masovnom industrijom u Europskoj uniji i Kini s više od 250 tvrtki kćeri.

Nakon godinu dana političke stanke, Andrej Babiš ima namjeru kandidirati se za predsjednika Češke Republike. Babiš je u nedjelju u televizijskom prijenosu rekao da je njegov jedini cilj “da ljudi imaju bolji život”.

Babiš je govorio nakon sastanka sa svojim saveznikom, predsjednikom Milošem Zemanom, čiji drugi i posljednji mandat istječe u siječnju. Prvi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 13. i 14. siječnja. Drugi krug, ako do njega dođe, održat će se dva tjedna kasnije.