Politika

[VIDEO] Završen štrajk radnika Komunalca Požega, postignut dogovor

02-03-2022 • 09:30
Slavenko Čuljak
Na ulicama Požege nakon osam sati moglo se vidjeti radnike Komunalca Požega u odvozu otpada

Dio radnika Komunalca Požega d.o.o. jutros je obustavio rad. Tražili su povećanje plaća s tvrdnjom da im je to obećano prije dva tjedna.

„Tražimo povećanje plaća za 20% i za uvjete rada 20%. Složni smo i ne idemo nikuda dok ne dobijemo pismeno rješenje. Mi ne odbijamo posao, samo nam riješite naš problem. Tapkamo 20 godina, ne podržavaju nas ni šefovi ni radničko vijeće. Idemo raditi kad nam dođe papir da su naši zahtjevi ispunjeni. Mi već 15 dana govorimo da ćemo stati s radom“, rekao nam je jedan od zaposlenika.

Većinski vlasnik Komunalca Požega je Grad Požega. Direktor tvrtke Domagoj Lovrić jutros se kratko susreo s radnicima. Tvrdi da nije riječ o štrajku već obustavi rada dijela zaposlenika.

„Da bi bio štrajk trebalo je obavijestiti sindikat i radničko vijeće o štrajku. Ovo je nezadovoljstvo grupe radnika koji su nezadovoljni i odbijaju raditi. Oni su jučer obaviješteni da je danas razgovor s gradonačelnikom i da će vjerojatno biti riješena situacija, međutim, i na taj odgovor su odbili raditi.

Zahtjevi nisu došli pisanim putem, pojedinci su tražili 20% povećanje plaće, a što će biti vidjet ćemo s gradonačelnikom“, izjavio je direktor Lovrić.

Poslovođa Hrvoje Drabik dodaje da se radi na povećanju plaća te dodao da nije poštovana procedura štrajka čime se krši zakon, pravilnici i kolektivni ugovor. Zaposlenici koji trenutno ne rade angažirani su na radnim mjestima odvoza komunalnog otpada i odvojenog otpada.

Uskoro je nezadovoljne radnike obišao gradonačelnik Požege Željko Glavić, nakon čega su zaposlenici nastavili s radom te ih se na ulicama Požege moglo vidjeti u odvozu otpada.

Evo priopćenja koje smo upravo dobili iz Komunalca Požega:

“Radnici Komunalca Požega d.o.o. koji su jutros obustavili rad, odnosno odbili krenuti s odvozom otpada, u 7,45 sati ponovno su počeli s radom.

Na taj su se potez odlučili nakon što im se u krugu tvrtke u Industrijskoj ulici obratio gradonačelnik Požege i predsjednik Skupštine Društva Željko Glavić.

-U razgovoru s gospodinom Dražetićem koji je kod mene bio u ime svih vas prije dva tjedna rekao sam da prenese djelatnicima da će od 1. ožujka njihov zahtjev biti riješen, odnosno da će nalagači i radnici na odlagalištu i specifičnim poslovima koje obavljaju dobiti dodatak na uvjete rada do 20%.

Sistematizacija je u tijeku, no ono što vas zanima sam vrlo jasno i korektno rekao da će vam to biti riješeno i vidljivo na plaći koju ćete dobiti u travnju.

Uobičajeno je da radnici na specifičnim poslovima dobiju dodatak na uvjete rada. Do sada to nitko nije prepoznao. Ovaj prijedlog naravno trebaju usvojiti Nadzorni odbor i Skupština društva. – rekao je gradonačelnik Glavić.

– Mi Vam se zahvaljujemo. Htjeli smo to čuti iz Vaših usta. Nismo vjerovali onome što nam je rečeno, ali sad vjerujemo – poručili su radnici te krenuli s odvozom otpada prema rasporedu.”, stoji u priopćenju.

Kako je izgledao susret nezadovoljnih radnika s direktorom pogledajte u videu: