Scena

Večeras započinje Advent u Pleternici

27-11-2022 • 11:30
Rva
Prva adventska svijeća pali se večeras u 19 sati, dok u 19:30 sati u IC Terra Panonica počinje koncert „45. godina KUD-a Orljava Pleternica“

Nedjeljnim paljenjem prve adventske svijeće danas započinje pleternički Advent, po mnogočemu drukčiji od ponude ostalih gradova i općina kontinentalne Hrvatske. Prema riječima gradonačelnice Pleternice Marije Šarić, vrijeme Došašća je vrijeme zajedništva, smirivanja dnevnih obaveza i polaganog završavanja svih godišnjih obaveza koje su se nakupile, a shodno tome i Advent u bećarskom šoru je koncipiran kao i protekle godine.

– Prošlogodišnji Advent je pokazao kako su u prvom redu stanovnici Pleternice i naših naselja zadovolji ovakvim konceptom, a nama je naravno drago što je naš šor, revitaliziran prikazom starog načina života zaživio upravo onako kako smo i planirali. – istaknula je Šarić.

Navodi kako će i ove godine lokacija Segedca, odnosno prostor uz Trg bećarca, gdje je smješten Advent u bećarskom šoru, subotom ugostiti lokalne proizvođače i razne udruge uz pratnju tamburaških sastava.

– Posebno me veseli što smo i ove godine zajednički organizirali Advent s našim udrugama. Stoga želim zahvaliti vatrogascima, lovcima i ribičima koji će sve tri subote pripremati tradicionalnu hranu uz naravno ugostiteljsku ponudu koja je osigurana, ali naravno i našim kulturno umjetničkim društvima koja su se također i ove godine uključila. Naravno ništa bez kvalitetne glazbe, a za to će se u Gradu bećarca naravno pobrinuti tamburaški sastavi. – dodala je Šarić.

Dok su subote rezervirane za hranu i tamburaše, nedjelje su kako to obično i biva predviđene za nešto mirniji program okrunjen paljenjem adventskih svijeća. – Moramo znati da smo u vremenu Došašća i da je kruna svega naš najdraži blagdan Božić stoga nam je najvažnije zajedništvo u vremenu koje je ispred nas i stoga pozivam sve da nam se priključe u uistinu bogatom programu – zaključila je. Prva adventska svijeća pali se večeras u 19 sati, dok u 19:30 sati u IC Terra Panonica počinje koncert „45. godina KUD-a Orljava Pleternica“, na kojemu je gost Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“. Ulaz na koncert je slobodan.