Kultura

Uz Dan grada Požega povijesno predavanje “Sva lica Grgureva”

11-03-2022 • 11:34
Tena Protić
Povodom Dana grada Požege Povijesna postrojba Gradska straža Požega organizirala je povijesno predavanje u Gradskoj knjižnici "Sva lica Grgureva".

Povodom Dana grada Požege Povijesna postrojba Gradska straža Požega organizirala je povijesno predavanje u Gradskoj knjižnici “Sva lica Grgureva”. Na samom početku Mješoviti pjevački zbor “Vila Velebita uveličao je ovaj skup sa pjesmom. Predavanje je podržao Grad Požega, a predavanju je nazočila Maja Petrović, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Sve nazočne na predavanju pozdravio je predsjednik Gradske straže Marijan Pilon i povjesničar Zoran Jekić koji je i najavio predavanje.

O starim požeškim običajima i tradiciji koja se o Grgurevu održavala na požeškim brdima i starim vinogradima predavanje je pripremila dipl. etnologinja Maja Žebčević Matić iz Gradskog muzeja Požega.

“Požeško “Grgurevo” u svijetu je jedinstven vinogradarski običaj koji se slavi samo u požeškom vinogorju a glavni nositelji i organizatori slavlja i čuvari tradicije su požeški vinogradari. Drugi važan element Grgureva je taj da on ‘leži’ na povijesnim temeljima, na povijesnom događaju koji je prerastao u legendu. Dakle, nakon 150 godina osmanlijske vladavine, konačna bitka za oslobođenje Požege dogodila se prema legendi 12. ožujka pod vodstvom fra Luke Imbrišimovića Sokola i u sjećanju na taj dan.” – ispričala je Maja Žebčević Matić.

“Evo, više od 300 godina svake godine vinogradari pucaju iz malih topova stvarajući što veću buku, unoseći se na taj način u taj običaj u smislu da oni aktivno sudjeluju u tom ‘tjeranju’ Turaka. Naravno da je to sve u krugu njihovih obitelji, društva, uz dobru domaću hranu i domaće vino, uz obilje druženja, pjesme i veselja, ponekad i pretjerivanja u svemu tome.” – dodala je Maja Žebčević Matić.

Kroz godine običaj se mijenjao, a bilo je i perioda kad vlasti nisu bile sklone takvom izražavanju požeških, pomalo i nacionalnih osjećaja.

“U novije vrijeme ugrožava ga činjenica da je sve manje vinograda i vinogradara, globalizacija, izmjena stanovnika, zakonske odredbe o pucanju. Činjenica je da je ovo trenutak kad bi se trebali podsjetiti na prošlost kako je to nekad bilo, što su određene mijene donosile dobro a što loše za običaj a što nam je činiti za dalje da bismo ga sačuvali jer mi smo to obavezni. Moramo naglasiti da je Grgurevo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 1995. godine i da se od 2000. godine slavi kao Dan grada Požega. Mi imamo veliku obavezu čuvanja i njegovanja tog običaja.” – zaključila je Maja Žebčević Matić.

Tekst: pozeska-kronika.hr
Foto: Gradski muzej Požega