Društvo

Uskoro se otvara interaktivni centar “Požeška kuća”

03-11-2022 • 07:50
Rva
Također se bliži i kraj radova na Gradskom muzeju Požega, a današnji gosti emisije „Jutro s Matkom“ rekli su više o tome, a to su muzejska savjetnica i V.D. ravnateljica Muzeja Lidija Spaniček i Matej Peharda, mag. edukacije hrvatskog jezika i povijesti te voditelj centra za posjetitelje „Požeška kuća“.

Bliži nam se svečano otvorenje jednog od novih turističkih objekata u gradu Požegi, a to je naravno Požeška kuća, za sve koji ne znaju, lokacija je na Trgu Svetog Trojstva odmah pokraj Gradske kuće. Također se bliži i kraj radova na Gradskom muzeju Požega, a današnji gosti emisije „Jutro s Matkom“ rekli su više o tome, a to su muzejska savjetnica i V.D. ravnateljica Muzeja Lidija Spaniček i Matej Peharda, mag. edukacije hrvatskog jezika i povijesti te voditelj centra za posjetitelje „Požeška kuća“.

Požeška kuća dio je projekta Požeške bolte, a dodatni je dio Gradskog muzeja Požega i cjelokupne turističke ponude grada.

„Svakako se nalazimo u srcu ovog projekta Požeške bolte, to je projekt koji objedinjava dvije cjeline – Požešku kuću i stalnog postava zgrade Muzeja. Stalni postav već duže živi, počeo je od samog osnutka Muzeja 1924. godine, dakle mi ćemo 2024. obilježiti 100 godina Muzeja. Vjerujem da će to biti na neki način poklon svima nama, svim Požežanima i posjetiteljima. Mi smo sada zapravo u radu oko stalnoga postava, tim više što se i to približava kraju. Predmeti moraju živjeti na različite načine, tradicionalno u postavu kao što smo već znali vidjeti u svim muzejima, ali na jedan suvremeni način.“ – rekla je Lidija Spaniček.

„Posebno je to važno što i strateški plan Ministarstva kulture upravo digitalizacija sadržaja i jedan suvremeni pristup što će nama biti jako dobro zato što smo već počeli…“

„Mi smo sada u toku digitalizacije za e-Kulturu, to je jedan program koji za muzeje vodi gospodin Zoran Cvrtan iz Muzeja za umjetnost i obrti. Upravo je završen jedan dio te digitalizacije koji se odnosi na zbirku Matka Peića, zbirku Dragutina Lermana i Milke Trnine, te dalje sav sadržaj. Te sadržaje ćemo uključiti u naš budući stalni postav. Također, u završnim smo radovima sa samim projektantima tog postava, koji su jako inovativni te se nadam da će njihove ideje i živjeti.“

„Vjerujem da će i posjetitelji biti zadovoljni…“

„Nama je i ova Požeška kuća, koja je dio ovog projekta, jako zanimljiva zato što osim što će biti početna točka, moći će razvijati svaku priču svakog predmeta u jednom novom pravcu. Htjela bi napomenuti da se još uvijek rade restauracije predmeta, predmet koji se izlaže u stalnom postavu treba biti restauriran. Iz svih Odjela predmeti se šalju godinama na restauraciju.“

„Isto tako, zanimljivi su otkupi, posebno jedan otkup grafike iz 780. godine, vjerujem da će mnoge iznenaditi – radi se o edukativnoj karti, tekst je na francuskom, a postavlja Požegu u središte Ugarske.“

“Požega je grad, mjesto na Orljavi, gdje je najčišća voda, iako se nalazi u okruženju mnogih rijeka, ona je posebna. Dakle u tim edukativnim kartama posebno nam je pomogao jedan kolega iz muzeja Mimare, Slaven Perović koji je izvrsni poznavatelj grafika. Iako smo znali da je riječ o edukativnoj karti, nismo znali da „British museum“ ima zbirku takvih karti, da je Požega zajedno s Moskvom i Bruxellesom u središtu tih karata. Naša je i jedinstvena, jer je samo jedna, to je sakupljala jedna grofica koja je poklonila British museumu tu kartu. “ – rekla je Lidija Spaniček, više o tome poslušajte u razgovoru na kraju članka.

Klub čitatelja vlastite prošlosti imao je već nekoliko zaista zanimljivih izložbi starih fotografija koje su digitalizirane, posljednja je bila „Hajmo na kupanje“, a sve je dostupno na Youtube kanalu Muzeja.

„Kolegica Maja Zepčević je najavila da će ova izložba biti – samostan i časne sestre. To će biti posvećeno njima, a budući da mi imamo 12. prosinca Dan kada je osnovan muzej, ona je odlučila na taj dan to održati. Vjerujem da će doći puno naših posjetitelja, dvorana u kojoj se održava čini se mala, ali upravo zbog toga je htjela nabaviti opremu, kako bi svi mogli sudjelovati i dati svoje mišljenje.“ – dodala je Lidija.

To su najave za sve u našem Gradskom muzeju, no nešto novo se sprema već neko vrijeme, a ovog mjeseca nas očekuje i otvorenje, to je naravno Požeška kuća.

„Došli smo do realizacije dijela projekta Požeške bolte, to je bila završna faza opremanja centra za posjetitelje „Požeška kuća.“ Upravo sad pripremamo sve za otvorenje samog Centra, bit će otvoren 11. studenog, dakle idući petak. Svakako bi rekao da je cijeli Centar nastajao dugi niz godina, to je proces u koji je uključeno više izvođača i više stručnjaka iz različitih područja. Svi djelatnici Gradskog muzeja su uključeni u stvaranje sadržaja, kao i Turistička zajednica te nekakvi drugi elementi iz drugih područja koji su pridonijeli da taj Centar zaživi.“

„Cijeli proizvod toga je taj interpretacijski dio, Centar za posjetitelj turizam i samu povijest grada komponira u jednu zanimljivu priču…“

„Centar je dio Gradske kuće i nalazi se prema tržnici, može mu se pristupiti i s prostora iza Gradske kuće, ali s ovog smjera od Trga kroz prolaz je jasno vidljiv logotip. Ono što njega obogaćuje je interaktivna multimedija, što znači da Centar priča priču o povijesti grada. Sastoji se od prizemlja u kojem se nalaze tri cjeline; prošlost grada kroz nekakvu kronologiju – Istraži zlatnu dolinu. Tu se upoznajemo sa svim dijelovima grada, samim spomenom Požege od početka. Druga cjelina je o fra Luki Ibrišimoviću i Grgurevu, a treća je posvećena Barunu Trenku koji je ostavio trag u našoj povijesti.”

“Napomenuo bih da ta cijela priča obuhvaća širu priču o Požegi, nije tu isključivo o gradu već cijeloj županiji, što je Požega nekad i bila…”

“Dakle radi se o Požeškoj županiji, a interaktivna multimedija odnosi se na to da svaka ta cjelina ima nekakvu svoju multimedijalnu točku s kojom posjetitelj može interaktirati. U sve to uključila se i turistička priča, smatram da je to jedan odličan način kako prezentirati povijest grada i cijelu kulturu na zanimljiv interaktivan način. Osim prizemlja, Centar ima i podrum u kojem se također nalazi jedan dio vezan za multimediju, a sam podrum je usko vezan uz priču o vinu i čokoladi. Priča se priča o tradiciji bavljenja vinarskim poslovima na požeškom gorju, te o čokoladi koja je već duže vrijeme di identiteta grada zbog tvornice Zvečevo. Dakle tu se već radi o nekakvoj stoljetnoj tradiciji.“ – dodao je Peharda.

„Sam Centar zamišljen je kao nekakva početna točka svakog turista koji nas posjeti…“

„Taj Centar zapravo treba usmjeravati tog turista u sve druge kulturne i gradske ustanove. Ono što bih svakako napomenuo, to neće biti Centar za posjetitelje koji će samo usmjeriti posjetitelje dalje, nego će biti servis za sve objekte koji se bave bilo kakvim turizmom u gradu. Usko ćemo surađivati s Turističkom zajednicom i nadam se podići nivo turističke ponude grada na neku novu i bolju razinu.“ – rekao je Peharda.

Žitelji Požeško-slavonske županije pozvani su da posjete Požešku kuću, vide sav interaktivan sadržaj i možda nauče nešto o povijesti svog grada i županije.

„Jedna od zanimljivijih stvari će svakako biti pijani bicikl, kojeg će posjetitelji moći vidjeti. Radi se o jednom zanimljivom postavu gdje će posjetitelj sa svojom ulaznicom imati interakciju s tim tv ekranom, gdje će moći pedalirati kroz Požegu, požeško gorje i sve naše ljepote kraja. Svakako moram napomenuti, taj Centar nije turistička priča, on je zapravo i edukativan centar koji priča priču o življenju u Požegi. U podrumu će se Požežani osim s vinom i čokoladom upoznati s tradicionalnim jelima, a tu je direktno uključen projekt Muzeja – „Muzej u loncu“. To stvara jednu lijepu priču, zaokružuje jednu cjelinu tom posjetitelju koji dođe u Požešku kuću.“ – rekao je Matej Peharda.

Cijeli zanimljiv razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.