Politika

Upute za pomoć izbjeglicama i prijavu smještajnih kapaciteta

09-03-2022 • 11:38
Rva
Grad Požega i Grad Kutjevo objavili su poziv mještanima za pomoć pri smještaju za izbjeglice iz Ukrajine. Pomoć također nudi i Grad Pakrac.

S obzirom na nastalu situaciju, Grad Požega kreće s kreiranjem baze privatnog smještaja te mole građane koji imaju privatne objekte na području Grada Požege i voljni su ih ustupiti za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, da im dostave što detaljnije podatke o vlasniku, lokaciji, kapacitetu smještaja i osiguranim i uvjetima za prihvat (ispravni sanitarni čvorovi, tuševi, funkcionalni sustav grijanja itd.).

Isto tako pozivaju se prijevoznici i građani koji žele kroz volonterski rad pružiti određeni oblik pomoć i ukoliko netko govori ukrajinski može se prijaviti za potrebe prevođenja.

“Sa svakim sugrađaninom koji je spreman ponuditi smještajne kapacitete na korištenje ili koji želi pomoći volonterskim radom, stupit će u direktan kontakt kako bi zajednički osigurali uvjete koji su sada potrebni nesretnim ljudima…” – dodaju iz Grada Požege.

Navedene podatke možete dostaviti na e-mail:  ili na broj telefona 034 311 307.

Gradsko društvo Crvenog križa Požega već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći te se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Požege da se prijave u evidenciju. Isto tako, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenom križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu) i psihosocijalnu podršku.

Svi koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon 060 9010.

Grad Požega će pružati pomoć u suradnji s relevantnim sudionicima koji provode mjere iz sustava civilne zaštite: Vladom, ministarstvima, tijelima državne uprave, oružanim snagama i ostalim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te operativnim snagama s područja grada Požege te će u slučaju potrebe s prijevoznicima osigurati prijevoz i snositi troškove istoga do prihvatnih centara.

“Vjerujemo kako se i mnogi naši sugrađani žele uključiti pa ćemo sve informacije pravovremeno dostavljati nakon što se utvrde potrebe.”

“Naglašavamo kako humanitarne i slične akcije ne treba održavati nekontrolirano na javnim površinama, već se upućuje da se pomoći slične naravi obave uplatama na određene transakcijske račune Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskog Caritasa.” – zaključuju iz Grada Požege.

Poziv mještanima Kutjeva i pripadajućih naselja

Grad Kutjevo također objavljuje Javni poziv svim mještanima Kutjeva i njemu pripadajućih naselja da još jednom iskažu poznatu hrvatsku gostoljubivost te da pruže ruku pomoći svim nesretnim osobama koje dolaze u naše krajeve iz Ukrajine. Mole se svi oni koji imaju želje, volje, mogućnosti i načina da pomognu i stave svoje slobodne smještajne kapacitete na raspolaganje.

Ukoliko želite ponuditi smještaj ili se želite dodatno informirati, možete kontaktirati na Broj mobitela 099/4858629 i E-mail:

Također, ukoliko imate nekoga tko se služi ukrajinskim jezikom i htio bi volontirati u prevođenju prilikom smještaja ljudi, javite nam njihove podatke.

Za bilo kakve dodatne informacije, slobodno kontaktirajte Gradsku upravu na navedene kontakte.

Dokumentacija za preuzeti

Info letak HR NCC

Javni poziv smještaj

U Pakracu pripremljena 52 mjesta za izbjeglice

Zgrada Gradskog društva Crvenog križa Pakrac određena je kao gradski prihvatni centar za izbjeglice iz ruskom agresijom poharane Ukrajine. Prvi kat tog objekta u Ulici braće Radić ima mogućnost da se u prostorije koje sada koriste razne udruge smjesti 32 ležaja. Pored toga na četiri dodatne lokacije predviđeno je još 20 ležaja.

“Dio u jednom praznom gradskom stanu, dio u dva stana koje su privatni vlasnici stavili za tu namjenu na raspolaganje lokalnom Stožeru, te devet mjesta u dva apartmana u vlasništvu KPD „Sloge“ u sklopu Hrvatskog doma” – izvijestio je Marijan Širac, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Pakraca nakon jučerašnjeg sastanka.

Građani koji imaju prazne stambene prostore i volju staviti ih na raspolaganje za potrebe ukrajinskih stradalnika mogu se javiti na mail  ili na mobitel načelnika (098 927 39 10). Brigu o prehrani osoba smještenim kroz ovakav vid preuzeti će GD HCK Pakrac.

Grad Pleternica radi na pripremi kapaciteta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Grad Pleternica, zajedno s ostalim gradovima i općinama Požeško-slavonske županije, a pod koordinacijom županije, radi na pripremi kapaciteta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Osim prostornih kapaciteta razmatra se način uključivanja pristiglih izbjeglica u suživot zajednice kako bi im se omogućilo sigurno i sadržajno okruženje.
“Pozivamo sugrađane da u grad prijave svoje prazne opremljene kuće u koje je moguće smjestiti izbjeglice, a za prikupljanje pomoći pričekaju naputak Hrvatskog crvenog križa kako bi pomoć bila ciljana, korisna i ravnomjerno raspoređena” – poziva gradonačelnica Marija Šarić.
Svi zainteresirani za pomoć u prihvatu izbjeglica iz Ukrajine mogu se javiti u Grad Pleternicu na broj telefona 251-046 ili mailom na .