Društvo

Učenici Tehničke škole na Erasmus+ projektu u Bragi

01-03-2022 • 14:10
Tena Protić
U razdoblju od 6. do 19. veljače, 19 učenika Tehničke škole i 3 nastavnika sudjelovalo je u projektu mobilnosti u portugalskom gradu Braga.

Završila je prva mobilnost ovogodišnjeg KA121 Erasmus+ projekta

U razdoblju od 6. do 19. veljače, 19 učenika Tehničke škole i 3 nastavnika sudjelovalo je u projektu mobilnosti u portugalskom gradu Braga. Učenici su obavili  stručnu praksu u poduzećima i obrtničkim radionicama, a bilo ih je 6 tehničara za mehatroniku, 6 strojarskih računalnih tehničara, 5 automehaničara i 2 elektrotehničara.

“Odmah na početku ovog izvješća želio bih istaknuti dvije vrlo bitne činjenice. Ovo je naime, prva mobilnost na kojoj su sudjelovali učenici smanjenih mogućnosti naše škole te nastavnici u praćenju rada (Job shadowing). Svi učenici i nastavnici odlično su se snašli u novom radnom okruženju te u potpunosti izvršili sve pred njih postavljene zadaće.” – istaknuo je koordinator projekta Denis Smojvir, univ.spec.mech.

“Nakon smještaja u hotel, imali smo organizirani posjet središta Brage i njezinih kulturoloških znamenitosti. Da bi učenici što prije upoznali glavne dijelove grada domaćina. Odmah sljedeći dan nastavnici su zajedno s učenicima krenuli u poduzeća kako bi upoznali proizvodne i tehničke mogućnosti istih.” – dodao je koordinator projekta.

Učenici su od strane domaćina Bragamob svaki dan imali organizirani prijevoz do njihovih poduzeća. Također su svakodnevno bili u sigurnim rukama već dobro organiziranih ljudi. U izvršavanju svakodnevnih zadaća, učenicima su u poduzeću pomagali njihovi mentori. U obavljanju radne zadaće u poduzeću zapravo su primjenjivali dosada naučena teorijsko-stručna znanja iz škole.

Domaćini su za vikend oragnizirali kulturološke aktivnosti. Tako su posjetili portugalsku prijestolnicu, Lisabon. Tamo su posjetili gradsku četvrt Belem, područje uz rijeku Tejo. U Belemu se ističe toranj Belém iz 16. stoljeća te Spomenik otkrićima u obliku jedra. Nakon toga su posjetili i samo središte grada kojim dominira Yellow Square te četvrt Baixa Pombalina. Na povratku iz Lisabona posjetili su i Fatimu.

“U nedjelju smo vidjeli Porto, grad smješten na rijeci Douro. U Portu smo posjetili: Se Cathedral – romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta i Avenida dos Aliados – središte grada. Svoj posjet Portu završili smo jednosatnom vožnjom brodom po rijeci Douro.” – dodaje koordinator projekta.

Drugi tjedan boravka u Bragi učenici su nastavili radne aktivnosti u poduzećima. Kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnošću.

“Petak je bio zadnji radni dan učenika u poduzeću. Naš domaćin Bragamob nam je te večeri priredio malu svečanost na kojoj su učenici dobili potvrde o obavljenoj praksi i zaslužena priznanja. Ovo je bila mobilnost učenika i nastavnika Tehničke škole sa najviše sudionika, 23 ukupno. Vrlo smo zadovoljni rezultatima koje je polučila uz naglasak da je za provedbu i organizaciju iste trebalo puno više. Osim fizičke, tako i mentalne snage, zbog još uvijek prisutne epidemije COVID-19.” – rekao je koordinator projekta Denis Smojvir, univ.spec.mech.