Društvo

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole obilježili Dane kruha

18-10-2022 • 09:07
Rva
Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole obilježili Dane kruha.

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada, a u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega s posebnom radošću ih dočekuju jer se u njoj  učenici educiraju za najvažniju gospodarsku djelatnost – proizvodnju i preradu hrane.

S pripremama su započeli u četvrtak, nastavili u petak, a jučer su u holu škole u obje smjene zajednički blagovali proizvode koje su donijele učenice i učenici, a i profesorice su pokazale da su vješte u pripremi pekarskih proizvoda i kolača.

Dani kruha u ovoj Školi organizirali su se u okviru Učeničke zadruge Ratarnica. Posebno su se u uređivanju Škole istaknule učenice i učenici: Ivan Kovačević, Matea Vidić, Borna Kormanjec, Gabriela Hrmić, Valentina Obradović, Lana Tadić, Lara Marković, Magdalena Rutkovski, Domagoj Bogojević, Lorena Markanjević i Petra Vidačić. Oni su izrađivali panoe, uredili prostor s alatima za izradu kruha te uredili stol za blagovanje pored kojeg su postavili panoe s temom kruh u slikarstvu i poeziji. Sve su to radili i pripremali s profesoricama: Ivanom Škrabal, Anitom Bubak, Ivonom Bećirović i Mirelom Višaticki koja je koordinirala cijelo događanje. Profesorica Aida Del Vechio prikupila je različite alate koji su se koristili u preradi žitarica, kao i tradicionalni tekstil za ukrašavanje stola za blagovanje.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Dana 16. listopada u spomen na godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) slavi se Svjetski dan hrane. FAO je pri Ujedinjenim narodima osnovana 16. 10. 1945. godine. Do sada djeluje u više od 130 zemalja u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, zauzima se za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke raznolikosti.

Izvor: Poljoprivredno-prehrambena škola Požega