Scena

Učenici Glazbene škole Požega zaslužili Oskare znanja

18-06-2022 • 07:45
Rva
Održana je dodjela nagrade Oskar znanja pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj 2021./2022. godini

Početkom tjedna održana je dodjela nagrade Oskar znanja pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj 2021./2022. godini.

Na dodjelu Oskara pozvano je čak pet učenika i četiri nastavnika Glazbene škole Požega: Margareta Jakobović i mentorica Barbara Kšenek, nast.; Laura Vincer i mentor Ivan Luladžić, mag. mus.; Fran Matić i mentorica Kristina Banovac, mag. mus.; Ema Kovačević i Hana Knežević, mentorica Matea Šeremet, mag.mus.

Svečana dodjela nagrada učenicima i priznanja njihovim mentorima bila je upriličena u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu. Inspiraciju za ovogodišnju skulpturu Oskar znanja autorica Tea Švarić pronašla je u legendi o Isaacu Newtonu.

– Legenda kaže da je jabuka, koja mu je pala na glavu, ovoga engleskog znanstvenika inspirirala da definira zakon gravitacije i njegove principe. Bio taj detalj istinit ili ne, svojom genijalnošću i opservacijom života koji ga okružuje, Newton je obogatio znanje čovječanstva. Zbog toga moje rješenje nosi naziv “Newtonova jabuka” i indirektno šalje poruku da nešto jednostavno kao pad jabuke može obogatiti naš svijet novim saznanjima nakon što se redefinira u našim umovima – pojasnila je umjetnica. Svaka “Newtonova jabuka”, kako kaže Tea, originalna je i jedinstvena, ručno rađena.

Čestitke svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima.

Tekst: Matea Šeremet, mag. mus.

Foto: Glazbena škola Požega