Društvo

Učenice Ekonomske škole u sklopu Erasmus+ projekta boravile u Rumunjskoj

11-04-2022 • 08:10
Tena Protić
Djevojke iz požeške Ekonomske škole predstavile su i sudionicima ponudile sok od aronije, čokolade koje se proizvode u njihovom gradu te domaće čvarke.

Četiri učenice Ekonomske škole Požega, Kristina Josipović, Marta Franješević, Karla Marinović i Teuta Hruška-Ivanišević u pratnji profesorica Mirne Mikić i koordinatorice projekta Jelene Kovačević, boravile su od 4. do 8. travnja u gradu Craiova u Rumunjskoj na četvrtom po redu sastanku Erasmus+ projekta “Young Entrepreneurs Sustaining the Earth”. Domaćin mobilnosti bila je škola “Henri Coanda”, a tema sastanka izrada digitalnog portfolija.

Djevojke iz požeške Ekonomske škole predstavile su i sudionicima ponudile sok od aronije, čokolade koje se proizvode u njihovom gradu te domaće čvarke.

Također su ponijele i prezentirale rudinske glave i ostale motive i suvenire svojega grada. Učenici domaćina su plesali narodne plesove iz svojih krajeva te predstavili lokalne proizvode.

Tijekom izvrsno organiziranog i korisnog tjedna, sudionici su imali priliku upoznati lokalne poduzetnike i slušati njihove priče i savjete te sudjelovati u nekoliko kreativnih i korisnih radionica.

Sudionici su obišli tvornicu čarapa, koja je odličan primjer mladog startupa, a čiji je vlasnik  pojasnio cjelokupni proces proizvodnje i prodaje, principe i viziju tvrtke i odgovorio na sva pitanja zainteresiranih učenika, a i nastavnika, te je sve posjetitelje iznenadio poklonom – čarapama s logom projekta.

Učenici su sudjelovali u kreativnim radionicama: izrađivali su straničnike, cvjetne aranžmane i glinene posude, učili o cvijeću i starim rumunjskim simbolima i njihovim značenjima. U školskom su dvorištu posadili ruže te su na taj način ostavili trajan znak svojega boravka u Craiovi.

Svaki je tim posadio svoju gredicu i obilježio ju znakom s imenom svoje zemlje i jednim citatom. Požežani su odabrali “Ne sudi svaki dan po žetvi koju žanješ, već po sjemenu koje sadiš.”

Domaćini su organizirali posjet gradu Horezu, poznatom po keramici, razgled obližnjeg manastira Hurezi koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine te obilazak špilje Polovragi, smještene u podnožju Karpata i duge 9 km.

Gosti su imali priliku prošetati Nicolae Romanescu Parkom, najvećim parkom u istočnoj Europi, u sklopu kojega se nalazi viseći most, dvorac, hipodrom, jezero i zoološki vrt.

“Bio je to produktivan i ugodan tjedan. Sljedeći sastanak je već za dva tjedna i to u Hrvatskoj. Kako je domaćin te mobilnosti baš Ekonomska škola Požega, tema njihovog tjedna je oglašavanje i marketing.” – dodaju iz Ekonomske škole Požega.